Painea de casa se face in Ardeal dupa o reteta straveche VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 29 oct 2020, 17:10

Unde e painea mai buna decat acolo unde pamantul e roditor si oamenii harnici, care fac minuni din nimic, pentru ca nimic nu se face la voia intamplarii.

Si uite asa dintr-o mana de faina, un strop de apa, sare si o nuca de drojdie, clujencele plamadesc painea cea de toate zilele. Pe mealeagurile Clujului, traditia coptului painii se pastreaza din generatie in generatie. Nu e suficient, insa, sa respecti reteta ca la carte, trebuie sa pui si putin suflet, spun gospodinele.

De toate stiu sa faca femeile pe-aici. Si daca nu stiu ele, cine ar mai stii, ca doar nu au mai cumparat paine de la magazin de nici nu mai tin minte.
Sub privirile iscoditoare, de soacra, ale gospodinei si cu putin ajutor, reusim sa terminam de framantat si sa dam aluatul la dospit. Cat timp gospodinele pregatesc aluatul, capul familiei iuteste focul in vatra cuptorului, acolo unde painicile vor creste si se vor rumeni pentru a-l incinge si pregati la temperatura optima, gata sa primeasca tavile cu aluat.

Oricat de mare ar fi pofta si oricat de bine ar mirosi a paine calda, gazedele nu ne lasa inca sa gustam pentru ca e vremea batutului si razalitului, dupa cum spun ele.
Asa cum o faceau pe vremuri ardelenii, asa fac si cei de astazi. Painea ce iese din mainile lor e la fel de buna, oricat de grele ar fi vremurile.


 

Taguri:

Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.