Palmaresul impresionant a lui Ionuț Lupescu: A fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru calificarea la turneul final din Campionatul European. Biografia fostului internațional român de fotbal

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 21 iun 2024, 12:38

Palmaresul impresionant a lui Ionuț Lupescu

 
Sursa: facebook.com Ionuț Lupescu

Ionuț Lupescu este unul dintre cei mai apreciați fotbaliști din România. Bografia și palmaresul fostului internațional român.

Ionuț Lupescu, cunoscut pe numele său real Ioan Angelo Lupescu, s-a născut pe 9 decembrie 1968, în București. Fiul marelui fotbalist Nicolae Lupescu, campion al României cu Rapid București în sezonul 1966-1967, Ionuț a moștenit pasiunea și talentul pentru fotbal. Află cine este acesta, dar și ce palmares a avut de-a lungul timpului din articolul de mai jos:

Biografia și debutul în fotbal a lui Ionuț Lupescu?

Ionuț Lupescu, pe numele său complet Ioan Angelo Lupescu, s-a născut pe 9 decembrie 1968, în București. Este un fost fotbalist român de renume, care a jucat pentru naționala României în Campionatele Mondiale din 1990 și 1994. Cu o carieră impresionantă atât pe terenul de fotbal, cât și în afara acestuia, Lupescu este un exemplu de profesionalism și dedicare în sportul românesc.

Potrivit wikipedia.org, fiul marelui fotbalist Nicolae Lupescu, care a jucat pentru naționala României la Campionatul Mondial din 1970, Ionuț Lupescu și-a început cariera în fotbal la vârsta de 11 ani la echipa de tineret a clubului Mecanică Fină București. În 1982, s-a transferat la Dinamo București, unde a obținut cele mai importante performanțe la nivel de club. Sub îndrumarea antrenorului Mircea Lucescu, Lupescu a fost promovat la echipa mare a lui Dinamo și a debutat în Divizia A pe 21 septembrie 1986, într-un meci câștigat cu 4-1 împotriva SC Bacău.

Citește și:  „Găteam câte două trei feluri de mâncare pe zi. Sunt genul acela de om pe care îl apucă foamea exact când nu are voie.”: Cum își menține Marina Almășan silueta

Cariera sa în lumea fotbalului

Lupescu s-a remarcat rapid ca un mijlocaș talentat și cu calități de lider. A câștigat eventul campionat-cupă în sezonul 1989-1990 și a ajuns în semifinalele Cupei Cupelor în același sezon.

După Campionatul Mondial din 1990, a fost remarcat de echipa germană Bayer Leverkusen, unde a evoluat între 1990 și 1996, câștigând Cupa Germaniei în 1993 și ajungând în semifinalele Cupei UEFA în sezonul 1994-1995. În 1996, s-a transferat la Borussia Mönchengladbach, unde a jucat până în 1998.

Revenirea la Dinamo în 1998 i-a adus încă un titlu de campion și o Cupă a României în sezonul 1999-2000.

A avut o scurtă perioadă în Turcia, la Bursaspor, în sezonul 2000-2001, înainte de a reveni la Dinamo și de a câștiga încă o Cupă a României în sezonul 2001-2002. Ultima sa aventură în fotbal a fost la Al-Hilal FC din Arabia Saudită, dar s-a întors la Dinamo pentru a-și încheia cariera.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Ionuț Lupescu a debutat pentru naționala României pe 3 februarie 1988, într-un meci împotriva Israelului. A participat la două Campionate Mondiale (Italia 1990 și SUA 1994) și la două Campionate Europene (Anglia 1996 și Belgia-Olanda 2000). În total, a jucat 74 de meciuri pentru echipa națională și a marcat 6 goluri. Performanțele sale în națională au contribuit semnificativ la calificările României la turneele finale.

Distincții primite de Ionuț Lupescu

Pentru contribuțiile sale în fotbalul românesc, Lupescu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a în 2008, pentru calificarea la turneul final al Campionatului European și pentru rezultatele obținute în preliminarii.

După retragerea sa din fotbalul activ, Lupescu a antrenat echipele FCM Bacău și AS SR Brașov, dar a renunțat rapid la cariera de antrenor. În 2005, a fost numit directorul general al Federației Române de Fotbal (FRF), funcție pe care a deținut-o până în 2011. Între 2012 și 2018, a fost șeful Comisiei Tehnice a UEFA, unde a avut un rol esențial în dezvoltarea politicilor tehnice și a programelor de dezvoltare pentru fotbalul european. În 2020, a fost numit director tehnic al Federației Arabiei Saudite.

Citește și: Nicu Paleru, gafă de proporții față de soția sa: „Palme iau și acum” Cum l-a „pedepsit” soția sa, după ce artistul a încurcat ziua sa de naștere cu cea a fostei soții

Astfel, Ionuț Lupescu rămâne o figură iconică în fotbalul românesc, cu o carieră strălucită atât pe teren, cât și în roluri administrative. Decorarea sa cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a este o recunoaștere a contribuțiilor sale remarcabile la sportul românesc și la promovarea valorilor sportive. De la debutul său în fotbal până la realizările sale post-carieră, Lupescu a demonstrat întotdeauna profesionalism, dedicare și pasiune pentru fotbal.

 

 


În prima parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii” au continuat discuțiile aprinse despre triunghiul amoros dintre Alexandra, Gagea și Patrick.