Acestea sunt doar câteva probleme pe care această furtună le poate cauza Pământului. Ultima furtună geomagnetică a distrus 40 de sateliți Starlink, deținuți de Elon Musk.
Cum se formează furtunile solare
Furtunile solare sunt produse datorită activității soarelui, aceste se întâlnesc cu câmpul magnetic al pământului, cu toate că este la o distanță considerabilă față de acesta. Rachetele de masa și ejcțiile de masa coronală sunt două fenomene ce apar în urma acestor furtuni solare.
Odată ce intră în câmpul magnetic al Pământului, se poate genera o furtună geomagnetică care poate dura câteva zile. În cadrul furtunii solare avem activitate magnetică la suprafața soarelui și care poate provoca pete solare. Dacă aceste pete solare sunt mai mari, ele pot provoca flăcări solare. Toate aceste activități sunt adesea pline de astm bronșic de la soare.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Cum afectează furtunile solare planeta?
În cele mai grave situații, furtunile solare pot elimina electricitatea din întreaga lume, pot afecta comunicația și sateliții, se poate ajunge chiar și la incendii de vegetație. Păsările și alte animale sensibile la schimbările acestea vor fi dezorientate și atrase de câmpul magnetic al planei ar putea să moară.
Furtuni solare au mai avut loc și în trecut, în anul 1859, cea mai intensă furtună solară a avut loc, dispozitivele electromagnetice nu au funcționat la fel de exact, aurora boreală a putut să fie văzută din zone de unde nu ar fi observată în mod normal. Altele mai puțin periculoase pentru pământ au mai fost și în anii 1958, 1989 și 2000, unde au existat daune și întreruperi ale sateliților, conform meteorologiaenred.com.
Experții încearcă să găsească soluții pentru a întări mijloacele de apărare ale Pământului împotriva fenomenelor spațiale de acest tip.
Citeste si: 32 de țări în care Starlink a devenit funcțional. În România serviciul costă 529 lei pe lună