Până când puteți semna noile contracte la energie! Surpriză: facturile cresc de acum!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 20 iul 2022, 04:10
S-a liberalizat de la 1 ianuarie piața energiei electrice

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a prelungit termenul până la care consumatorii pot încheia contracte de furnizare a energiei.

Termenul a fost prelungit până la 31 martie, însă noile tarife, din piața concurențială, se vor aplica de la 1 ianuarie.

„Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, care se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o

lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare”, a declarat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Vicepreședintele ANRE a spus că a discutat cu furnizorii pentru prelungirea termenului, iar aceștia au fost de acord.

Proiectul ANRE de prelungire a termenului până când consumatorii casnici pot semna noile contracte a fost inițiat „având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieţei de energie electrică, de la 1 ianuarie

2021 asupra clienţilor casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanţă, precum şi asigurarea condiţiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condiţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 şi pentru ca procesul să se desfăşoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienţii casnici să beneficieze de preţul din oferta concurenţială”
.

Câți oameni ar putea migra la piața liberă în primul an

Dumitru Chisăliţă, analist din energie şi preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, crede că numai 10% din consumatori vor migra în piaţa liberă în primul an, din pricina lipsei de informare în ceea ce priveşte liberalizarea preţului la energie electrică pentru populaţie.

„În primul an, dacă lucrurile merg cum au mers în prezent, nu vom avea mai mult de 10% (clienţi care să treacă în piaţa liberă – n.

red.). Dacă am avea o pregătire corespunzătoare a liberalizării pieţei de energie, deşi nu avem niciun semn în acest sens, poate că am putea atinge în primul an 25% din piaţă în zona asta”, a declarat Dumitru Chisăliţă, citat de zf.ro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În anul 2019, piaţa reglementată pentru consumatorii casnici de energie a fost în valoare de 3,9 miliarde de lei şi s-a împărţit între Electrica (51%), Enel (21%), Cez (12%) şi E.On (16%), potrivit unui raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Cei 4 furnizori deservesc în prezent 8,4 milioane de clienţi casnici.

Ministrul Energiei: "E un abuz"!

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că este un abuz trecerea automată din piața reglementată în piața serviciului universal.

"Această trecere automată din piața reglementată în piața serviciului universal nu este o trecere normală. Este un abuz de poziție dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Au o bază de 6 milioane de clienți pentru care n-au plătit niciodată. Când s-a făcut privatizarea distribuției, au luat distribuția, nu clienții. Acum îi folosesc ca monopol. Nu poate rămâne așa. Nu pot să am monopol de 6 mililoane de clienți, pe care îi gestionez cum vreau. Asta nu e soluție.

Mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că după 15 ianuarie, în Guvern vom acționa, modificând legea energiei electrice și a gazelor naturale, să stabilim clar cum facem această liberalizare. Dacă ANRE este cel care trebuie să reglementeze această liberalizare, nu poate s-o facă, o să vin cu o propunere foarte clară. Le ofer să intre direct pe prețul concurențial cel mai ieftin al furnizorului actual, și dacă nu le convine, se pot schimba. Furnizorul trebuie să înțeleagă clientul și să-i ofere cel mai bun preț, nu să-l lase pe client în preț scump, și să aștepte daca optează sau nu, pentru că omul e conservator din fire.

Cred că această poveste se va încheia în favoarea oamenilor, pentru că se va găsi cea mai buna soluție. Cred că soluția este să ofere prețul cel mai mic, să nu fie presați oamenii să stea la coadă, și dacă nu încheie contractul la 31 ianuarie vor plăti cu 20% mai mult", a declarat Virgil Popescu la Digi24.

Citeste si: Vești proaste pentru români! Scot bani mulți din buzunar începând de astăzi!