Până când se zice ”Hristos a Înviat”? Data exact pe care multă lume nu o știe

Autor: Cristina Mocanu

“Hristos a Înviat!” este salutul creștinilor, folosit începând cu Învierea Domnului, dar până când se pot folosi aceste cuvinte?

Sursa: Pexels.com

“Hristos a Înviat!” este salutul creștinilor, folosit începând cu Învierea Domnului, dar până când se pot folosi aceste cuvinte?

Până la ce dată au voie creștinii ortodocși să utilizeze salutul “Hristos a Înviat!”?

Care este ultima zi în care creștinii se mai pot saluta cu “Hristos a Înviat!”?

Hristos a înviat este salutul creștinilor, folosit de la Învierea Domnului până la Înălțarea Sa, adică timp de 40 de zile, iar de la Înălțare și până la Rusalii, credincioșii vor înlocui această formă de salut cu „Hristos S-a Înălțat!” respectiv „Adevărat S-a Înălțat!”.

Este cunoscut faptul că Înălțarea Domnului cade de fiecare data joia, iar în acest an pica pe data de 25 mai și este considerate una dintre cele mai vechi sărbători creștine.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Cum se vopsesc ouăle pentru această mare sărbătoare? Greșeala pe care trebuie să o eviți

De asemenea, Rusaliile se sărbătoresc la zece zile de la Înălțare.

Duminica Rusaliilor sau Duminica Pogorârii Duhului Sfânt mai este numită și Duminica Cincizecimii, deoarece acest eveniment a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Lui Hristos.

Ce semnifică salutul “Hristos a Înviat!”?

Salutul „Hristos a Înviat!”  este un salut folosit de creștini, și în același timp, o mărturisire a credinței că Domnul a biruit moartea și a Înviat „a treia zi după Scripturi”.

Acesta nu este un simplu salut ci prin el creștinii mărturisesc că sunt fii ai Mântuitorului Iisus Hristos.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiții de Înălțarea Domnului

În această zi nimeni nu are voie să lucreze pământul, să spele sau să curețe gospodăria pentru că riscă să atragă o serie de nenorociri și necazuri. Mai mult, armonia trebuie să domnească peste această zi și certurile trebuie evitate.

Tot în această zi, creștinii merg la biserică unde împart pască, cozonac și ouă roșii pentru sufletul celor adormiți. De asemenea, în unele zone din țară, gospodinele aleg să împartă și ceapă verde sau țuică.

În această zi nimeni nu are voie să lucreze pământul, să spele sau să curețe gospodăria pentru că riscă să atragă o serie de nenorociri și necazuri. Mai mult, armonia trebuie să domnească peste această zi și certurile trebuie evitate.

Ce rugăciune se rostește în această zi Sfântă?

Rugăciunea de mai jos este extrem de puternică și are efecte miraculoase dacă este rostită cu credință.

„Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică! Goneşte de la noi, ticăloșii, gândurile rele care ne tulbură, căci știi, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufletești şi luminează ochii cugetelor noastre!

Citește și: Ce nu este bine să faci, de obicei, joia? Tradiția care îți aduce noroc în casă

Tu știi că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii.

Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălțăm cugetele şi simțirile noastre la cer, pentru a ne împărtăși şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”

Sursă: doxologia.ro