Până la ce oră spunem „Bună dimineața”. Ce scrie în codul bunelor maniere

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 iun 2024, 02:35

Până la ce oră spunem „Bună dimineața”

Sursa: Unsplash

Codul bunelor maniere este tot mai puțin folosit în zilele noastre, însă tinerii își doresc tot mai mult să introducă câteva reguli simple în rutina zilnică.

Salutul este un gest important pentru oameni, acesta spunând foarte multe despre o persoană, iar pentru a face cea mai bună impresie trebuie să cunoaștem câteva lucruri esențiale despre formele de salut.

Citește și: De ce a refuzat medicul Adina Alberts să augmenteze posteriorul româncelor: „Nu fac experimente pe propriile mele paciente”. Chirurgul plastician pune pe primul loc sănătatea

Până la ce oră spunem „Bună dimineața”

Formele de salut sunt o formă de respect pe care tot mai mulți tineri o folosesc greșit, adesea aceștia nu își dau seama când ne salutăm pentru dimineață, prânz sau seară, însă acestea sunt detalii ce face diferența. Codul bunelor maniere ne indică ora exactă până la care putem să îi salutăm pe ceilalți pentru prima parte a zilei, mai exact până la ora 11:00.

Până la ora 11:00 putem să spunem „Bună dimineața!”, urmând ca de la această oră să spunem „Bună ziua!” până în momentul în care soarele apune, după care salutăm folosind „Bună seara!”. Anii au trecut, iar formele de salutare au devenit tot mai simple, astfel oamenii din ziua de astăzi se folosesc saluturi dintr-un singur cuvânt, precum „Bună!”, „Servus!” sau „Salut!”. 

În Codul bunelor maniere există totuși o regulă pentru a folosi aceste forme simple de salut, mai exact este important să folosim „Bună!” sau „Salut!” în momentul în care salutăm o persoană apropiată de

vârsta noastră, fiind nepoliticos să salutăm astfel o persoană mai în vârstă față de noi. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Explozie vibrantă de culori, ritmuri exotice și strălucire la “Bravo, ai stil!”, în ediția concept din această seară, difuzată la Kanal D

Alte reguli de salut din Codul bunelor maniere

În Codul bunelor maniere există și alte reguli cu privire la salut, iar una dintre cele mai cunoscute este legată de persoana ce salută prima în cazul în care o femeie se întâlnește cu un bărbat.

În această situație este respectuos ca bărbatul să salute femeia prima dată. În cazul în care ne întâlnim cu persoane apropiate sau membrii ai familiei trebuie să îi salutăm chiar dacă nu ne oprim pentru a vorbi cu ei.

Dacă suntem pe stradă și ne întâlnim cu persoane cunoscute, însă mai în vârstă, atunci putem folosi  „Bună ziua, doamnă/domnule”, fără a adăuga și numele. În cazul în care ne întâlnim pe stradă cu un domn și o doamnă, atunci este respectuos să salutăm prima dată doamna, urmând ca după să ne oferim salutul bărbatului.

Formele de salut mai relaxate, precum „Ciao!‘”, „Hello!”, „Salut!” sau „Adio” sunt folosite adesea între adolescenți. 

Citește și: Asigură-ți liniștea în timpul ședințelor într-un mod controlat: alege cursuri de engleză online pentru copii