Pandemia de coronavirus ar putea lua sfârșit în 2022! Experții în sănătate au dat verdictul

Author: Madalina Maftei

Cand se va sfarsi pandemia?

Sursa: Pixeles

De mai bine de un an și jumătate, pandemia de coronavirus face ravagii pe întreg globul. După ce în luna august numărul infectărilor cu SARS-CoV-2  a scăzut pe întreg mapamondul, acum, experții în sănătate vin cu un nou prognostic în ceea ce privește sfârșitul pandemiei.

În urma studiilor pe care le-au făcut, experții în sănătate sunt de părere că primele țări care vor scăpa de pandemia de coronavirus vor avea o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală, în cazul celor care au fost infectați cu Covid-19. Țările care au șansa de a ieși la liman sunt SUA, Marea Britanie, Portugalia și Italia. Potrivit Reuters, aceștia trag în continuare un semnal de alarmă și spun că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil cu mutații care i-au naștere în urma infectării oamenilor care refuză vaccinarea.

Pandemia de coronavirus ar putea lua sfârșit în 2022?! Experții în sănătate au dat verdictul

Experții nu exclud în totalitate posibilitatea ca virusul să capete mutații până în punctul în care va evita imunitatea cu greu căpătată. Însă, sunt încrezători că multe țări vor lăsa în urmă pandemia care a pus totul pe plan secund în ultimul an și jumătate, iar anul care vine va fi mult mai bun din punct de vedere epidemiologic.

”Credem că între acest moment și sfârșitul lui 2022 este punctul în care vom controla acest virus...când vom putea reduce semnificativ boala severă și moartea”, spune Maria Van Kerkhove, epidemiolog în fruntea acțiunii de combatere a Covid-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Activitatea OMS se bazează pe munca cu experții în boli care au schițat cursul probabil al pandemiei în următoarele 18 luni.

Organizația Mondială a Sănătății are în vizor ca până la sfârșitul anului 2022, 70% din populația lumii să fie imunizată.

”Dacă ajungem la acea țintă, vom fi într-o situație epidemiologică foarte foarte diferită”, a spus Van Kerkhove.

Citeste si: Va intra România într-un nou lockdown? Ministerul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a făcut precizări în acest sens: „Încercăm să luăm măsuri care să ne apere de decese”

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Cazurile de Covid-19 și decesele au înregistrat o scădere în luna august a acestui an 

Cazurile de SARS-CoV-2 și decesele au înregistrat o scădere în luna august în toate regiunile de pe glob, după cum se arată în raportul OMS din 26 octombrie 2021.

Versiunea Delta a făcut ravagii printre țările cu rata mică de vaccinare, precum Rusia și România, dar și în locurile unde obligativitatea purtării măștii de protecție a fost ridicată.

Această variantă a virusului Covid-19 a contribuit și la numărul mare de cazuri din țări precum Singapore și China, care au rate mari de vaccinare, însă puțină imunitate naturală, din cauza restricțiilor extrem de dure aplicate.

„Tranziția va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi condusă de cantitatea de imunitate din populație, obținută în urma infectării naturale și, desigur, distribuția vaccinului, care este variabilă...de

la regiune la regiune, de la țară la țară”, spune Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Școala T.H. Chan pentru Sănătate Publică de la Harvard.

Experții au mai precizat că în SUA valul cu varianta Delta se va încheia luna aceasta. Chris Murray, expert în boli, de la Universitatea Washington, vede de asemenea finalul valului Delta în noiembrie pentru SUA: ”dacă nu sunt noi variante majore, atunci COVID va începe cu adevărat să încetinească în aprilie”.

Cum va evolua virusul

 Unii experții sunt de părere că virusul se va comporta în cele din urmă mai mult ca pojarul, acolo unde rata de vaccinare este scăzută, în timp ce, alții vad virusul ca pe o boală respiratorie sezonieră, precum gripa. Virusul ar putea deveni mai puțin ucigaș, afectând în mare parte copiii, însă asta ar putea dura decenii, spun cercetărtorii.

Există posibilitatea ca virusul să aibă mutații, necesitând o doză de vaccin anuală pentru a contracara tulpina care circulă, spune Trevor Bedford, un virusolog de la Fred Hutchinson Cancer Center. 

Citeste si: Ce nu trebuie să faci dacă ai Covid-19? Medicul Cristian Băicuș a făcut anunțul pentru toți românii