Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat oficial finalul pandemiei de coronavirus!
Pandemia de coronavirus s-a încheiat!
Vestea pe care lumea întreagă a așteptat-o a fost dată de OMS. Oficial virusul SARS-Cov-2 nu mai reprezintă un pericol la nivel global, astfel a fost declarat ” sfârșitul urgenţei de sănătate publică de interes internaţional”.
„Ieri, Comitetul de Urgenţă s-a întrunit pentru cea de-a 15-a oară şi mi-a recomandat să declar sfârşitul urgenţei de sănătate publică de interes internaţional.
Comitetul de Urgenţă al OMS a anunţat că infecţiile COVID-19 reprezentau cel mai ridicat nivel de alertă în urmă cu peste 3 ani, la 30 ianuarie 2020. Acest statut a contribuit la concentrarea atenţiei comunităţii internaţionale asupra acestei ameninţări pentru sănătate şi a ajutat la întărirea cooperării pentru obţinerea de vaccinuri şi identificarea de tratamente.
Ridicarea acestui statut de urgenţă de sănătate globală reprezintă un semn al progresului reuşit de lume în aceste domenii, însă COVID-19 rămâne printre noi, chiar dacă nu mai reprezintă o urgenţă, conform OMS.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
”COVID a schimbat lumea și ne-a schimbat pe noi. Și așa ar trebui să fie. Dacă ne întoarcem la cum erau lucrurile înainte de COVID-19, nu vom fi reușit să ne învățăm lecțiile”, a zis șeful OMS.
Rata mortalităţii a scăzut de la vârful de peste 100.000 de decese pe săptămână în ianuarie 2021, la doar puţin peste 3.500 în cursul săptămânii trecute, conform datelor OMS.
Anunțul vine la trei ani după ce a fost declarat pentru prima dată cel mai înalt nivel de alertă privind pericolul pe care îl reprezenta virusul SARS-CoV-2. Declarația reprezintă un pas major către încheierea pandemiei, scrie sursa citată.
Oficialii au declarat că rata mortalității cauzate de virus a scăzut de la un vârf de peste 100.000
Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că „cel puțin 20 de milioane” au murit din cauza pandemiei de Covid-19.
Încheierea situației de urgență ar putea însemna că eforturile internaționale de colaborare sau de finanțare sunt, de asemenea, oprite.