Pandemia de COVID-19 a crescut numărul cazurilor de violență domestică

Autor: Andreea Buinoschi

Cazurile de violență domestică au crescut alarmant în pandemie

Sursa: Istock

În timpul pandemiei de COVID-19, numărul persoanelor care au fost abuzate fizic de către partenerii de viață a crescut extrem de mult. Cu toate că ordinele de protecție au fost emise, acestea nu au avut niciun rezultat.

Cazurile de violență domestică în România au reprezentat dintotdeauna o problemă stringentă. Cu toate că, de ani de zile, tot felul de campanii de împiedicare a violenței există, acestea nu au niciun rezultat, multe femei ajungând chiar să fie ucise din cauza acestui lucru.

De aproximativ trei ani de zile, din ce în ce mai multe raportări ale abuzurilor domestice au fost înregistrate, perioada fiind direct proporțională cu perioada pandemiei.

Oamenii de specialitate susțin că nimic nu îi mai sperie pe agresori

„S-a ajuns în acest punct, pentru că justiția, în componența represiv-penală, a lăsat garda jos. Cum poți să cercetezi pentru loviri corporale făptuitorii, aflați în arest la domiciliu – în stare de libertate, cu control judiciar?

Citeste si: Amber Heard a pierdut procesul în fața lui Johnny Depp, dar susține că nu îi poate plăti despăgubirile

Justiția noastră este naivă, dacă nu chiar debilă. Sunt niște nimicarnici. Să pună mâna pe cursul meu de psihologie judiciară! Trebuie să se înțeleagă că valoarea intimidantă – preventivă a făptuitorilor este zero, dacă nu ai o justiție corectă, care-l apără pe cetățean. Femeile sunt bătute, maltratate.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Poliția trebuie să intervină ultima. Înainte, educația din familie, școală, media și așa mai departe. Apoi, intervine sănătatea, are corectează disfuncționalitățile din zona psihologică și psihiatrică, apoi aspectul economic, prin care se oferă individului un serviciu, un venit, stimă de sine. Abia apoi ar trebui să intervină Poliția”, a spus Tudorel Butoi, psiholog criminalist, conform Romaniatv.net.

Ordinele de protecție și brățările electronice nu au avut niciun efect

Deși s-a sperat ca, prin luarea acestor măsuri, să fie reduse în mod considerbil cazurile de violență domestică, poate chiar eliminate total, rezultatul a fost chiar opusul.

„Perspectiva violenței este îngrijorătoare și apreciez interesul pe care-l oferă mass-media în această direcție. Se caută soluții și una dintre cele mai mari caricaturi reprezintă brățara electronică, plus ordinul de restricție.

Purtătorul de brățară e la Bucur Obor și victima, pe Nicolae Bălcescu, în centru, să presupunem.

Când intervine Poliția, după ce primește sesizarea de la dispecerat? Cum poate interveni Poliția, aflată într-un trafic aglomerat, ca să poată lua cuțitul din mâna agresorului?! E o chestiune frumoasă treaba cu brățara, dar de film, irealizabilă. Ar fi un debușeu pentru a mai lua niște bani, prin achiziționarea de tot felul de aparate – brățări, GPS-uri și așa mai departe. Râde lumea de noi!

Citeste si: Motivul incredibil pentru care o femeie de 40 de ani a bătut un adolescent, în plină stradă, în Focșani

 Ordinul de protecție e o caricatură și mai mare. Avem crime comise cu ordinul de protecție în buzunar. Nu e o problemă pentru agresor ordinul de protecție. În multe cazuri, în judecată, după ce se analizează speța, se constată că rezultatul se atribuie unui retard, al unei disfuncționalități a celui care-și înjunghie femeia”, a mai spus Tudorel Butoi.