Organizatia Mondiala a sanatatii a declarat in cursul zilei de miercuri pandemie din cauza coronavirusului, care a infectat pana in prezent peste 127.000 de persoane si a provocat moartea a 4.718 oameni.
OMS a dat asigurari ca decizia nu a fost luata cu lejeritate si ca, in acest fel, incearca sa ridice nivelul de alerta globala si sa determine luarea de masuri drastice pentru ca raspandirea virusului sa fie oprita.
Citeste si: Coronavirus. Mituri despre virusul ucigaș. OMS explică ce este adevărat și ce nu
Citeste si: Coronavirus Italia- stare de alerta: nou focar major in Italia! Ce oras e afectat
Citeste si: Anunțul oficial venit din partea bisericii. Ce se întâmplă cu slujbele religioase?
Pandemie: ce este pandemia
Pandemia se declara in momentul in care un virus apare si se raspandeste intr-o zona extrem de larga, cum ar fi un continent sau intreaga planeta, si afecteaza un numar mare de oameni, cum este in prezent cazul coronavirusului.
Pentru a fi calificat ca pandemic, un virus sau o boala trebuie sa fie si infectioasa si sa se transmita usor; acesta este si motivul pentru care, spre exemplu, cancerul nu este considerat o pandemie, desi face extrem de multe victime anual la nivel mondial.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
In prezent populatia lumii se confrunta cu doua pandemii: HIV/SIDA si coronavirus 2019, care provoaca boala COVID-19.
Dupa declararea unei pandemii, guvernele tuturor tarilor trebuie sa pregateasca masuri si sa foloseasca la maximum sistemele nationale de sanatate pentru a trata victimele si a ingradi sau chiar a stopa raspandirea virusului.
De asemenea, trebuie sa se distribuie echipament de protectie si sa se distribuie antivirale si alte materiale medicale in conformitate cu planurile nationale.
Citeste si: Coronavirusul a produs noi efecte la nivel național. Ce s-a decis
Pandemie: cand au mai fost in trecut pandemii
Populatia lumii a mai fost afectata de pandemii in trecut dupa cum urmeaza:
- cea mai recenta pandemie a fost cea de gripa AH1N1, sau gripa porcina, din 2009. Aceasta a infectat la nivel mondial cel putin 700 de milioane de oameni, iar numarul mortilor a fost in jur de 150.000
de persoane;- gripa spaniola a provocat o pandemie in anul 1918. Atunci au fost infectati aproximativ 500 de milioane de oameni, la acea vreme o treime din intreaga populatie a planetei, iar 50 de milioane au murit.
- variola a fost declarata drept pandemie in anul 1870 si a avut o mortalitate de aproximativ 25%;
- ciuma bubonica a fost declarata drept pandemie in anul 1347 fiind una dintre cele mai violente din istoria omenirii. Se estimeaza ca doar in Europa a murit intre o treime si o jumatate din populatia continentului.