La 26 martie, Elon Musk, directorul general al Tesla, a scris pe Twitter: "Având în vedere că Twitter servește ca piață publică de facto, nerespectarea principiilor de libertate de exprimare subminează în mod fundamental democrația". La scurt timp după aceea, el a folosit funcția de sondaj de opinie a Twitter pentru a întreba utilizatorii dacă sunt de părere că Twitter "aderă riguros" la principiile libertății de exprimare. Au răspuns două milioane de adepți, 70 la sută dintre aceștia răspunzând "Nu".
Reacțiile la achiziția sa și la oferta ulterioară au fost, în mod previzibil, împărțite pe criterii partizane.
Comentatorii puternic de stânga au portretizat achiziția ca pe o încercare de tip supervillain de a manipula discursul național, prin controlarea mai puțin a conținutului. Fostul secretar de cabinet Robert Reich a inversat în mod previzibil, dar uimitor, realitatea atunci când a numit viziunea lui Musk pentru "un internet "necontrolat"", "visul oricărui dictator, om puternic și demagog".
The Washington Post, la rândul său deținut în întregime de miliardarul Jeff Bezos de la Amazon, a publicat o colecție confuză de tirade în care deplângea participarea lui Musk ca pe o lovitură dată "echității și responsabilității" la Twitter.
Elon Musk și cenzura pe Twitter
Are Musk dreptate? A devenit "forma actuală" a Twitter incompatibilă cu libertatea de exprimare? Musk a criticat în mod public actualul director general Parag Agrawal, comparându-l chiar cu Iosif Stalin după ce a scos la iveală un interviu din 2018 în care Agrawal, pe atunci șef al departamentului tehnic al Twitter, a declarat că firma ar trebui "să se concentreze mai puțin pe gândirea la libertatea de exprimare", menționând că "acolo unde rolul nostru este deosebit de accentuat este cine poate fi auzit... cum direcționăm atenția oamenilor" [sublinierea noastră]. Nu este greu de înțeles de ce Musk, cu înclinații libertariene, ar fi indignat.
În octombrie 2020, atât Twitter, cât și Facebook au interzis menționarea laptopului pierdut al lui Hunter Biden, o poveste dezvăluită de New York Post, referitoare la fiul vicepreședintelui de atunci Biden și la afacerile sale cu oameni de afaceri ucraineni care au încercat să se folosească de influența sa pentru a beneficia de rezultatele lor. Făcându-se ecoul campaniei Biden, platformele de socializare au declarat povestea din Post drept "dezinformare rusă", suspendând conturile care au încercat să o împărtășească. Surpriza din octombrie a alegerilor a fost astfel ascunsă de ochii publicului multor americani, chiar dacă a fost ignorată cu sârg de către mass-media mainstream. Laptopul și e-mailurile descoperite au fost confirmate între timp ca fiind autentice, chiar și New York Times fiind nevoit să fie de acord. Propunerea inițială de valoare a Twitter- o aplicație care a aplatizat ierarhiile, permițând oricui să ajungă la cei puternici din lume și să îi eticheteze, eludând filtrul editorial al principalelor instituții media- este în mod clar sub asediu.
Criticii lui Musk susțin că se tem că acesta ar limita discursul Twitter cu privire la politica națională, dar Twitter este deja "în contact regulat cu Casa Albă" pentru a discuta ce ar trebui să vadă utilizatorii. Administrația președintelui Joe Biden a declarat că a "încheiat un parteneriat" cu Facebook și Twitter pentru a face publică disponibilitatea vaccinurilor și, de asemenea, pentru a cenzura ceea ce administrația a numit "dezinformarea" "anti-vax", Biden numind-o pe aceasta din urmă, "un efort pe timp de război". Multe dintre aceste date cenzurate au fost ulterior justificate. O sursă de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că rolul guvernului a fost acela de a se asigura că o idee inacceptabilă "nu începe să fie în trend pe astfel de platforme și să devină o mișcare mai largă".
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Schimbările anterioare de la Twitter pentru a combate "dezinformarea" au stabilit o conformitate ideologică în jurul unor probleme cheie. Distincții dubioase cu privire la ceea ce este "ofensator" sau "periculos" au fost invocate pentru a da afară de pe platformă jurnaliști și un președinte american în exercițiu, deși președintele rus Vladamir Putin și liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, și-au păstrat conturile. Regatul Arabiei Saudite, principalul temnicer al jurnaliștilor disidenți, deține 5% din Twitter și s-a pronunțat împotriva achiziției lui Musk.
Utilizatorii Twitter, care sunt mai tineri și mai predispuși să voteze democrat decât americanii în general, au îmbrățișat, în general, "standardele de conținut" în evoluție care au fost de acord cu valorile lor și le-au promovat. Controlul din ce în ce mai strict asupra celor care pot ocupa spațiul Twitter pare să fi fost popular printre clienți- cel puțin printre cei care au rămas. Dar a erodat potențialul platformei de a da putere de exprimare.
Citește și: Angajații Twitter pleaca după ultimatumul de lucru "extrem de dur" al lui Elon Musk!
Citește și: Musk permite utilizatorilor să voteze revenirea lui Trump pe Twitter?
Citește și: Elon Musk apără concedierile la Twitter! Ce a spus presedintele SUA?