Panourile solare plane - generalități și caracteristici

Author: Bogdan Mihai

Destinate pentru prepararea apei calde menajere, panourile solare plane constituie sisteme moderne și frecvent întâlnite în dotarea locuințelor.

Întrucât suprafața lor de absorbție este netedă, sunt astfel recunoscute, după denumirea de panouri plane. Căldura absorbită în sistem provine din panoul de sticlă solară prin care pătrund razele de soare.

În întâmpinarea celor care doresc să beneficieze de astfel de sisteme în dotare, vine BricolajMarket, cu soluții adaptate unor domenii de aplicabilitate diverse. De altfel, specialiștii oferă celor interesați informații cu privire la panourile solare plane, pentru a fi în temă legat de caracteristicile și funcționarea acestora. În acest mod utilizarea va fi sigură și de durată.

Aspecte vizând panourile solare plane

Domeniul de utilizare al acestor sisteme, de tip plane, este cel casnic, fiind ideale pentru a prepara apa caldă menajeră din locuințe.

Se orientează după categoria de panouri solare plane cei care doresc nu doar o soluție funcțională, ci și estetică. Se pot insera pe acoperiș, imitând cu succes imaginea unor ferestre elegante.

În ceea ce privește clasificarea lor, există sub două variante: panouri integrate sau panouri separate.

Componența panourilor solare plane este, în linii mari, următoarea: acestea se referă la o carcasă realizată din fibră de sticlă, ce prezintă izolație completă, dotată cu elemenți colectori din material de cupru.

Captarea radiațeiei solare este cu atât mai eficientă încât elemenții responsabili cu preluarea căldurii prezintă între ei lamele fine de cupru, acoperite cu o vopsea specială.

În dotarea panourilor solare plane intră suportul pe care acestea sunt fixate, având la bază materiale special alese, care să asigure nu doar o rezistență crescută, dar și eficiență înaltă acolo unde sistemul dispune de boiler integrat.

Referitor la boiler, Bricolaj Market dispune de modele cu volume diverse, după necesitate. La baza acestora stau materiale diferite, atât în partea interioară, cât și în cea exterioară. Izolația este dispusă între cele două învelișuri. În funcție de tipul de panou, pot avea în dotare și rezistența electrică.

Intră în dotarea acestor sisteme și controlerul, rezistența electrică sau, după caz, anodul de magneziu. Pompa de recirculare este de asemenea parte a panourilor solare plane, fiind cea care asigură circulația în cadrul sistemului. Totodată pompa reglează debitul apei, controlând temperaturile și presiunea înregistrate în sisteme.

Modele pentru apă caldă menajeră dispun de un element de siguranță important. Este vorba despre vasul de expansiune. Este cel care preia apa după ce este încălzită. Se realizează procesul când densitatea apei și volumul acesteia cresc. Nelipsite sunt și supapele de siguranță și vana de amestec.

Funcționarea panourilor solare plane

Panoul solar propriu zis este cel care joacă cel mai important rol. Suprafața lui absorbantă captează radiația solară. În ideea de a asigura un randament înalt, suprafața de captare a panoului este tratată cu ajutorul unui material special conceput în acest sens.

În spatele acesteia sunt montate țevile din cupru conținând apa, aceasta realizând transportul din panoul spre boiler.

Motivele pentru care sunt preferate aceste panouri sunt numeroase. De exemplu, acestea presupun costuri mai reduse decât în cazul alternativelor. Mai mult decât atât sunt rezistente vizavi de intemperii, dar și de șocurile termice și mecanice. Oricare ar fi orientarea și amplasarea lor, eficiența este garantată.

Pe site-ul bricolajmarket.ro găsesc cei interesați panouri plane, dar și de alte tipuri, termoseminee, cazane dar și numeroase alte echipamente și accesorii.

 

Taguri:

Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, joi, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.