Papa Francisc critică condițiile de muncă in Bahrain! Afla de ce

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 05 aug 2023, 02:20

Vizita Papei în Bahrain a fost întâmpinată în prealabil cu critici. Acuzația: ar fi vrut să albească regimul!

Sursa: PixaBay

Vizita Papei în Bahrain a fost întâmpinată în prealabil cu critici. Acuzația: ar fi vrut să albească regimul!

Vizita Papei în Bahrain a fost întâmpinată în prealabil cu critici. Acuzația: ar fi vrut să albească regimul. Dar, în ciuda problemelor de sănătate, Francisc a răspuns cu cuvinte clare, criticând pedeapsa cu moartea și condițiile de muncă.

De ce Papa Francisc își mai face asta? De ce continuă să călătorească? Cu toate că în timpul vizitei în Bahrain a devenit clar că face acest lucru în parte cu dureri mari la genunchi și, prin urmare, este dependent în mod repetat de ajutorul unui scaun cu rotile.

Răspunsul la aceste întrebări se putea citi pe chipul lui Francisc în timp ce se îndrepta dimineața în papamobilul alb, însoțit de cântece spirituale și strigăte de "Viva il Papa", spre stadionul național din Awali, care era plin cu 28.000 de oameni.

Papa vorbește în spaniolă pentru ca muncitorii migranți să-l poată înțelege

Papa a radiat din toată inima, urcându-se în mod repetat pe un stâlp al papamobilului pentru a saluta oamenii, mângâind copiii pe cap.

În omilia sa- pe care a rostit-o în limba spaniolă, pentru a putea fi înțeles de cât mai mulți dintre muncitorii migranți care trăiesc în Bahrain- Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși să fie făcători de pace, în mica lor viață privată, dar și prin creștinii care nu iau parte la escaladarea violenței și a războiului în lume:

"Este necesar să se dezamorseze astfel de situații, să se rupă lanțul răului, să se rupă spirala violenței."

În trecut, Francisc a fost acuzat că a folosit un ton prea blând față de Rusia în războiul din Ucraina. La "Forumul pentru dialog din Bahrain", Papa Francisc a ales cuvinte neobișnuit de tăioase. Fără a-l menționa pe președintele rus Putin, Francisc a vorbit despre "câțiva oameni puternici" care se luptă pentru "interese particulare" într-un "scenariu copilăresc" pentru a "redefini zonele de influență".Seara, departe de ochii publicului, Papa s-a întâlnit cu trei familii de refugiați ucraineni în Bahrain pentru o discuție.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Religiile nu ar trebui să alimenteze conflictele

La întâlnirea cu Consiliul musulman al bătrânilor, printre altele, a devenit clar al doilea motiv pentru care Francisc a pornit spre Bahrain, în ciuda problemelor de sănătate tot mai mari. Dialogul cu islamul a devenit o temă majoră a pontificatului său în ultimii ani.

Potrivit uneia dintre convingerile fundamentale ale Papei, religiile sunt acolo pentru a aduce pacea și nu pentru a alimenta conflicte. În Bahrain, el a declarat în fața Consiliului musulman al bătrânilor:

"Dumnezeul păcii nu incită niciodată la ură și nu susține niciodată violența. Și suntem chemați să promovăm pacea prin instrumente de pace, cum ar fi întâlnirea, negocierea răbdătoare și dialogul, care este oxigenul coexistenței."

Tabuurile apar

Călătoria lui Francisc în Bahrain a fost criticată anterior de organizațiile pentru drepturile omului. Vizita Papei a fost o "spălare de culoare", a fost acuzația, un ajutor pentru conducătorii din statul din Golf pentru a se reabilita moral. În același timp, Papa a ratat cu greu o ocazie în Bahrain pentru a aborda probleme care sunt altfel tabu în această țară, chiar și în prezența regelui Hamad bin Isa Al Khalifa. Amnesty International critică faptul că majoritatea șiită din Bahrain este oprimată de clasa conducătoare sunnită și că unii dintre cei mai importanți reprezentanți ai acesteia se află în închisoare.

Papa critică pedeapsa cu moartea și condițiile de muncă

Francisc i-a reamintit regelui Bahrainului că constituția țării interzice în mod explicit discriminarea pe bază de religie. El a reamintit gazdei sale că libertatea religioasă trebuie să fie garantată și în practică: "Pentru ca demnitatea egală și oportunitățile egale să fie recunoscute pentru fiecare grup și fiecare persoană; pentru ca să nu existe discriminare și pentru ca drepturile fundamentale ale omului să fie recunoscute. Francisc a criticat, de asemenea, pedeapsa cu moartea, care este încă practicată în Bahrain. Statul vecin Qatar și discuțiile despre condițiile de muncă în construcția stadioanelor pentru Cupa Mondială care va începe în curând au fost în mintea multor oameni atunci când Francisc a cerut condiții de muncă umane- întotdeauna și pretutindeni- în timpul întâlnirii sale cu regele. Critica Papei:

"Scopul nevăzut și invincibil al muncii este redus la un mijloc de a face bani. Prin urmare, condițiile de muncă reglementate și umane trebuie să fie garantate peste tot."

Citeste si: Bătăliile din Vechiul Testament confirmate de un nou studiu!

Citeste si: Doctrina Bisericii Scientologice. Are o mulțime de adepți la Hollywood, printre care și Tom Cruise

Citeste si: Lectura- o poartă spre cunoaștere

 

Taguri: