Papa Francisc numește 21 de cardinali! Ce inseamna acest lucru?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 30 iun 2024, 03:35

Papa Francisc a ridicat 21 de clerici la rangul de cardinali. Selecția sa schimbă și mai mult raportul de forțe în Biserica Catolică

Sursa: PixaBay

Papa Francisc a ridicat 21 de clerici la rangul de cardinali. Selecția sa schimbă și mai mult raportul de forțe în Biserica Catolică

Papa Francisc a ridicat 21 de clerici la rangul de cardinali. Selecția sa schimbă și mai mult raportul de forțe în Biserica Catolică- Francisc privește din ce în ce mai mult spre Africa și Asia.
În cadrul ceremoniei solemne din Piața Sfântul Petru, unul dintre viitorii cei mai importanți oameni de la Vatican a primit și el boneta purpurie din partea Papei: Victor Fernandez, ca și Francisc, din Argentina, conduce din această lună puternica Congregație pentru Doctrina Credinței. În vârstă de 61 de ani, acesta este considerat un reformator și un apropiat al Papei. 21 de clerici catolici, printre care arhiepiscopi și episcopi, precum și un preot, au fost numiți astăzi de Francisc- sau ridicați, cum se numește oficial la Vatican- la rangul de cardinali. 18 dintre noii cardinali au sub 80 de ani și, prin urmare, ar putea vota pentru noul papă într-un eventual conclav.


Cu consistoriul de astăzi, Francisc a selectat acum aproximativ două treimi dintre cardinalii care ar putea determina posibilul său succesor. Și de această dată, el a schimbat oarecum raportul de forțe în lumea catolică odată cu selecția noilor cardinali. Încă o dată, arhiepiscopi și episcopi din Africa și Asia au fost ridicați la rang de cardinali, la fel ca mai mulți religioși. Francisc nu a numit pe nimeni din Germania în cardinalat nici la acest consistoriu.

Papa Francisc a ridicat 21 de clerici la rangul de cardinali. Selecția sa schimbă și mai mult raportul de forțe în Biserica Catolică
[Sursa: PixaBay]

Impact mare in biserica

Papa Francisc și-a consolidat sâmbătă și mai mult moștenirea, ridicând 21 de prelați la înaltul rang de cardinal și mărind semnificativ procentul de electori aleși de el care vor avea dreptul de a vota pentru succesorul său.

În cadrul unei ceremonii în Piața Sfântul Petru, cunoscută sub numele de consistoriu, Francisc a "creat" 21 de noi cardinali, "prinții Bisericii" cu pălărie roșie, care sunt cei mai apropiați consilieri ai săi la Vatican și în întreaga lume.

În prezent, există 137 de cardinali electori, aproximativ 73% dintre ei fiind aleși de Francisc. Acest lucru crește- dar nu garantează- posibilitatea ca următorul papă să împărtășească viziunea sa asupra unei Biserici mai progresiste și mai incluzive.

Optsprezece dintre cei 21 sunt sub vârsta de 80 de ani și, prin urmare, sunt eligibili, conform legii Bisericii, să intre într-un conclav secret pentru a alege următorul papă după moartea sau demisia lui Francisc. Aceștia sunt cunoscuți sub numele de cardinali electori. Cei trei care au 80 de ani sau mai mult au primit această onoare datorită serviciului lor îndelungat în slujba Bisericii.

Noii cardinali provin din SUA, Franța, Italia, Argentina, Elveția, Elveția, Africa de Sud, Spania, Columbia, Sudanul de Sud, Hong Kong, Polonia, Malaezia, Tanzania, Venezuela și Portugalia.

Sudanul de Sud a primit primul cardinal, iar Malaezia pe al doilea din istoria sa, o continuare a politicii lui Francisc de a acorda mai multă recunoaștere locurilor pe care le-a numit "periferiile" lumii, adesea cele măcinate de război sau în care catolicii sunt minoritari.

Papa Francisc a ridicat 21 de clerici la rangul de cardinali. Selecția sa schimbă și mai mult raportul de forțe în Biserica Catolică
[Sursa: PixaBay]

Numiri cheie

O numire importantă este cea a episcopului Stephen Chow Sau-Yan din Hong Kong. Chow este una dintre legăturile majore cu Biserica Catolică din China comunistă, unde Vaticanul încearcă să îmbunătățească condițiile pentru catolici. Episcopul a făcut o vizită istorică la Beijing în aprilie.

O alta este cea a episcopului italian Pierbattista Pizzaballa, administratorul apostolic al lui Francisc în Țara Sfântă, unde Vaticanul se teme că prezența istorică a creștinilor este amenințată.

"Diversitatea este necesară; este indispensabilă", a spus Francisc în omilia sa la slujba în timpul căreia fiecare nou cardinal a primit un inel de funcție și pălăria roșie cu trei lamele, cunoscută sub numele de "biretta".

A fost cel de-al nouălea consistoriu al papei de la alegerea sa în 2013 și a continuat schimbările din ultimul deceniu, timp în care procentul de cardinali alegători asiatici și africani a crescut, în timp ce cel al celor din Europa a scăzut.

Francisc împlinește 87 de ani în decembrie și dacă va convoca un alt consistoriu anul viitor sau în 2025 depinde de cât de mult va trăi. Deși folosește un scaun cu rotile și un baston și a suferit mai multe operații, în general nu a încetinit și încă își menține un program încărcat.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Pe 4 octombrie, el va deschide o reuniune majoră de o lună la Vatican, cunoscută sub numele de sinod, care ar putea trasa viitorul Bisericii.

În omilia sa de sâmbătă dimineață, el a făcut apel la "o Biserică tot mai simfonică și sinodală".

Folosind metafora unei orchestre, Francisc a părut să se refere la diviziunile dintre progresiști și conservatori în cadrul Bisericii cu 1,3 miliarde de membri, spunând că o secțiune sau un instrument nu poate cânta de unul singur sau să-i înece pe ceilalți.

Treaba sa, în calitate de "dirijor", a fost să asculte și să încerce să obțină o "fidelitate creativă".

Sinodul din 4-29 octombrie se pregătește de doi ani, timp în care catolicii din întreaga lume au fost întrebați cu privire la viziunea lor asupra viitorului Bisericii.

Susținătorii au salutat consultările ca pe o oportunitate de a schimba dinamica puterii în Biserică și de a da o voce mai mare catolicilor laici, inclusiv femeilor, și persoanelor aflate la marginea societății.

Conservatorii spun că procesul a fost o pierdere de timp, ar putea eroda structura ierarhică a Bisericii de aproape 1,3 miliarde de membri și, pe termen lung, ar putea dilua doctrina tradițională. O a doua sesiune finală va avea loc în 2024.

Citește și: Merz îi oferă lui Scholz căutarea în comun a unei soluții pentru imigranti!

Citește și: Care a fost cea mai mare dorință a lui Alexandru Arșinel, înainte să moară: „Era necăjit”. Ce l-a rugat regretatul actor pe Dan Negru

Citește și: Un cunoscut model, acuzat de agresiune sexuală și sechestrare a unei femei