Deși perioada de spitalizare se prelungește, Vaticanul a transmis că Suveranul Pontif a avut o noapte liniștită, iar starea sa generală nu mai este considerată critică. Cu toate acestea, medicii rămân prudenți, iar prognosticul său este în continuare rezervat, după cum se arată într-un comunicat al Vaticanului, citat de AFP.
Cine îl va înlocui pe Papa Francisc
În urma unei crize respiratorii izolate, survenite pe 28 februarie, oficialii Vaticanului au decis ca Papa Francisc să nu participe la liturghia din Miercurea Cenușii, slujbă care marchează începutul Postului Mare.
„În prima zi a Postului Mare va avea loc o celebrare, sub forma „Stațiunilor” romane, prezidată de Eminența Sa Cardinalul Angelo De Donatis, penitenciar major și delegat al Sfântului Părinte Francisc, cu următoarea procedură”, a
De Donatis este unul dintre cei mai importanți membri ai clerului catolic și ocupă în prezent funcția de penitențier major, fiind responsabil de administrația indulgențelor și iertării păcatelor în cadrul Bisericii Catolice. Alegerea sa pentru a oficia această ceremonie reflectă atât poziția sa influentă în ierarhia ecleziastică, cât și continuitatea ritualurilor bisericești, în ciuda absenței Papei.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Cum a evoluat starea de sănătate a Papei Francisc, în ultimele zile
Pontiful se află de două săptămâni sub îngrijirea medicilor și, deși situația sa s-a îmbunătățit ușor în ultimele zile, episodul de insuficiență respiratorie de vineri a ridicat din nou semne de întrebare asupra recuperării sale. Potrivit unui oficial de la Vatican, care a dorit să își păstreze anonimatul, dificultățile respiratorii nu au persistat pe termen lung, iar Papa a beneficiat de un tratament non-invaziv, constând în administrarea de oxigen printr-o mască ușoară aplicată pe nas și gură, scrie sursa citată.
Specialiștii care monitorizează evoluția clinică a Suveranului Pontif au indicat că este nevoie de 24-48 de ore pentru a evalua impactul ultimului episod asupra sănătății sale generale. Deși comunicările oficiale din ultimele zile nu mai indicau o stare critică, situația de vineri a demonstrat că procesul de recuperare nu este lipsit de complicații.
Papa Francisc a mai avut o criză respiratorie severă pe 22 februarie, pe care Vaticanul a descris-o ca fiind prelungită și asemănătoare unui episod de astm. De atunci, nu au mai fost raportate astfel de evenimente majore până la cel din 28 februarie.
Vaticanul nu a oferit detalii despre perioada exactă în care Papa Francisc va rămâne sub îngrijire medicală. Deși evoluția sa este atent monitorizată, oficialii nu au făcut estimări clare privind momentul în care ar putea reveni la activitatea obișnuită.
Deocamdată, prioritatea rămâne stabilizarea stării sale de sănătate și evitarea oricăror complicații suplimentare.