Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER): “PRIMER trage un puternic semnal de alarmă cu privire la riscurile provocării virale „Paracetamol Challenge” care circulă pe platform ele de social media, atrăgând atenția asupra pericolelor grave la care se expun persoanele care aleg să participe, fără a fi conștiente de riscurile administrării incorecte a paracetamolului. Deși paracetamolul este un medicament eficient și sigur, atunci când este administrat corect, în dozele recomandate de medici și farmaciști, utilizarea sa inadecvată în doze excesive
PRIMER – care reuneşte cele mai importante 17 situri de fabricaţie de medicamente din ţară – atrage atenția asupra riscurilor grave pentru sănătatea publică generate de provocarea virală, cunoscută sub numele de „Provocarea Paracetamol”, popularizată pe rețele sociale. Aceasta încurajează adolescenții să înghită cantități mari de paracetamol pentru a-și testa rezistența și a descoperi cine va rămâne cel mai mult timp internat în spital, punând astfel în pericol viețile celor care se implică în această practică periculoasă.
În acest context, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România avertizează că paracetamolul, deși este un medicament sigur în doze corecte, poate deveni extrem de periculos atunci când este administrat în cantități excesive. Ingerarea acestuia în doze mai mari decât cele recomandate poate provoca efecte grave asupra sănătății. Pentru un adult, doza maximă recomandată este de 4 grame pe zi, iar depășirea acestei limite poate duce la afectarea severă a ficatului (insuficiență hepatică).
În cazul copiilor, doza sigură este chiar mai mică, iar administrarea excesivă poate cauza leziuni hepatice ireversibile. În cazurile extreme, acest tip de supradozaj poate necesita inclusiv un transplant de ficat.Prin urmare, PRIMER subliniază că utilizarea necorespunzătoare și nejustificată a medicamentelor poate duce la consecințe grave, incluzând efecte adverse, intoxicații, insuficiență de organ, comă și, în cazuri extreme, chiar deces.
Consultarea unui specialist – medic sau farmacist – înainte de administrarea oricărui medicament, inclusiv a celor disponibile fără prescripție medicală, este esențială pentru protejarea sănătății și prevenirea riscurilor asociate cu utilizarea incorectă a acestora.În același timp, PRIMER dorește să semnaleze că paracetamolul rămâne un medicament sigur și eficient atunci când este utilizat corect, fiind unul dintre cele mai utilizate analgezice și antipiretice pentru tratarea durerilor și reducerea febrei.
Din păcate, provocările de tipul „Paracetamol Challenge” pot duce la o utilizare abuzivă a acestui medicament, care este disponibil fără prescripție, punând în pericol sănătatea persoanelor care îl utilizează pentru scopuri care nu sunt recomandate de către profesioniștii din domeniul sănătății.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Nu în ultimul rând, PRIMER recomandă părinților, copiilor și adolescenților să fie conștienți de efectele potențial dăunătoare ale consumului necontrolat de medicamente și de influențele nocive ale rețelelor sociale asupra comportamentului și sănătății mintale, având în vedere că aceste platforme pot încuraja comportamente compulsive și creșterea nivelului de anxietate.
În concluzie, PRIMER face un apel la responsabilitate în utilizarea medicamentelor. Este important ca acestea să fie folosite în mod corect, sub îndrumarea unui specialist și atenta supraveghere a unui adult pentru a preveni riscurile grave asociate auto-medicației și pentru a proteja sănătatea publică.
Din PRIMER fac parte cele mai importante 1 7 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, VITEMA PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA- o companie SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.