Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul și când ar putea avea loc festivitatea

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 26 sep 2024, 21:22

Autoritățile iau în calcul desfășurarea festivităților cu o zi mai devreme, pe 30 noiembrie

 
Sursa: Facebook

Parada tradițională de Ziua Națională a României, organizată anual pe 1 Decembrie, ar putea fi reprogramată pentru o altă zi.

Motivul acestei schimbări este evitarea suprapunerii cu alegerile parlamentare, care vor avea loc la aceeași dată. În acest context, autoritățile iau în calcul desfășurarea festivităților cu o zi mai devreme, pe 30 noiembrie.

Citește și: Klaus Iohannis rămâne fără două imobile din Sibiu și trebuie să plătească 260.000 euro. Decizia este definitivă

Parada de 1 decembrie ar putea avea loc în altă zi

Conform Observator, Ministerul Apărării Naționale, împreună cu membrii Guvernului, urmează să ia o decizie finală în perioada următoare. Mutarea paradei ar permite organizarea atât a alegerilor, cât și a evenimentelor dedicate Zilei Naționale, fără a crea dificultăți logistice și de securitate.

Acest tip de schimbare ar fi o premieră pentru România, ținând cont de importanța simbolică a zilei de 1 Decembrie.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul suprem. Mulți prieteni la început s-au bucurat, pe urmă n-au înțeles.”

Campania electorală începe pe 1 noiembrie și se încheie la 30 noiembrie 2024. Votarea pentru alegerile parlamentare în România începe la 1 decembrie.

Deși parada este un eveniment foarte așteptat de către public, organizatorii consideră că, din punct de vedere administrativ, o decalare cu o zi ar fi soluția cea mai potrivită pentru a evita complicațiile generate de suprapunerea cu procesul electoral.

Citește și: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor propune modificări importante în Ghidul de finanțare al Programului „Casa Verde”: Dosarele urmează să fie depuse și online

Evenimentele planificate pentru 1 Decembrie aduc în prim-plan parada militară, un simbol al unității naționale și al aprecierii pentru eroii care au contribuit la realizarea unirii. Programul pentru festivități este divers și cuprinde orașe precum București, Alba Iulia, Brașov și Timișoara.