Parade militare de 1 Decembrie, în toată țara. Ziua Națională a început cu „Marșul Unirii”, la Alba Iulia

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 01 sep 2023, 00:30

Parade militare de 1 Decembrie, în toată țara. Ziua Națională a început cu „Marșul Unirii”

Sursa: facebook, Inquam Photos/ Octav Ganea

În cele mai importante orașe ale țării, au loc parade militare. La Alba Iulia, manifestările de 1 Decembrie au început cu „Marșul Unirii”, care a fost organizat, până acum, de studenții din Basarabia, aflați în România.

Parade militare de 1 Decembrie se desfășoară în toată țara. Peste 1.500 de militari români și peste 150 de militari străini iau parte la manifestațiile din București.

Parade militare cu ocazia Zilei Naționale, în toată țara

Anul acesta, se împlinesc 104 ani de la Marea Unire. La București și la Alba Iulia, au loc anualele parade militare, prin care se comemorează Ziua Națională a României.

Primul steag care a trecut pe sub Arcul de Triumf a fost steagul Statului Major.

La București, președintele Klaus Iohannis a depus coroana de flori la Arcul de Triumf, din Capitală, în memoria eroilor care și-au dat viața pe câmpul de luptă.

Alături de el, printre alte nume mari din politică, s-au aflat Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Mii de oameni iau parte, astăzi, la defilările din Piața Arcului de Triumf, serbând ziua tuturor românilor.

Militari străini din Belgia, din Franța, din Republica Moldova, din Macedonia de Nord, din Portugalia, din Țările de Jos și din Statele Unite ale Americii, care fac parte din țările aliate care contribuie la structurile NATO, se află și ei la parada din Capitală. De asemenea, la parada militară din București iau parte și aproximativ 25 de mijloace tehnice.

Citește și: Mesaje, urări și felicitări de 1 Decembrie 2022. Ce le poți transmite românilor din străinătate de Ziua Națională a României

Zeci de aeronave ar fi trebuit să defileze, dar, din cauza vremii nefavorabile, acest lucru nu se poate realiza anul acesta.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Peste 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şiproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa joi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti”, a transmis Ministerul Apărării.

Mesaje cu ocazia Zilei Naționale din partea liderilor țării

„La mulți ani, România”, a fost mesajul postat de Klaus Iohannis, în mediul online.

La 104 de ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre: un război în desfășurare la granița de Est și un obiectiv național către care ne canalizăm toată energia, aderarea la Spațiul #Schengen.

Și acum, ca și la încheierea Primului Război Mondial, principalele subiecte pe agenda națională sunt siguranța, stabilitatea și modernizarea României. Față de 1918, acum avem de partea noastră fonduri europene pentru reforme și dezvoltare, precum și protecția oferită de #NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie.

Avem astăzi datoria de a depăși orice diferențe de suprafață și a ne concentra eforturile pe atingerea obiectivelor de interes național, pe bunăstarea oamenilor, pe ziua de mâine. Să arătăm că 1 decembrie este, cu adevărat, ziua unității noastre, o zi a tuturor celor a căror inimă tresaltă în fața tricolorului! Partidul Naţional Liberal rămâne un partid al tuturor românilor, devotat intereselor țării și cu un puternic angajament de a aduce România acolo unde îi este locul, alături de marile democrații europene. La mulți ani, #români! La mulți ani, #România!”, a transmis premierul României.

Citește și: Mesaje de 1 Decembrie pentru românii din întreaga lume. Cum îți poți surprinde prietenii de Ziua Națională a României, cu urări și sms-uri inedite

„În numele Statelor Unite ale Americii, felicit poporul român la sărbătorirea Zilei Marii Uniri. Acest an este unul special, când marcăm 25 de ani de Parteneriat strategic între Statele Unite şi România. Relaţia noastră este puternică fiindcă este construită pe valori împărtăşite şi pe un angajament comun faţă de pacea şi prosperitatea cetăţenilor noştri şi a oamenilor din întreaga lume", a transmis pus Antony Blinken, secretarul de stat american.