Părintele Arsenie Boca va fi canonizat sub titulatura „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”. În ce zi va fi sărbătorit

Autor: Andrei Costanda

Părintele Arsenie Boca va fi canonizat sub titulatura de „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop” 

Părintele Arsenie Boca, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, va fi canonizat de Biserica Ortodoxă Română și sărbătorit în fiecare an pe 28 noiembrie.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat recent canonizarea a 16 sfinți români, printre care și părintele Arsenie Boca, cunoscut drept una dintre cele mai mari personalități ale ortodoxiei românești. Potrivit unui comunicat al Patriarhiei, părintele Arsenie Boca va fi canonizat cu titulatura „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop” și va fi sărbătorit pe 28 noiembrie, ziua trecerii sale la cele veșnice.

Arsenie Boca va deveni „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”

Părintele Arsenie Boca, considerat de mulți credincioși „Sfântul Ardealului”, s-a călugărit în 1939 și a fost preot și stareț. El este recunoscut pentru activitatea sa spirituală deosebită și pentru influența sa profundă asupra credincioșilor. Sfaturile sale au fost publicate în numeroase cărți, iar mormântul său de la Mănăstirea Prislop a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj din România, atrăgând zilnic mii de pelerini.

Alături de părintele Arsenie Boca, alți 15 preoți și călugări vor fi canonizați. Acești sfinți au fost propuși pentru canonizare datorită vieții lor exemplare și a suferințelor îndurate sub regimul comunist. Printre aceștia se numără părintele Sofian Boghiu, starețul Mănăstirii Antim din București, care va fi cinstit pe 16 septembrie, și părintele Dumitru Stăniloae, profesor de teologie, care va fi cinstit pe 4 octombrie.

Citește și: Țipetele Dianei au fost auzite de o femeie aflată în zonă. Martorul a rupt tăcerea în cazul tinerei ucise de urs în Munții Bucegi: „Am auzit-o când încerca să-l alunge și deodată... liniște”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Citește și: Simona Pătruleasa a spus adio ochelarilor de vedere: ''Cel mai frumos cadou pe care mi l-am făcut''

Lista noilor sfinți canonizați

  1. Părintele arhimandrit Sofian Boghiu- 16 septembrie
  2. Părintele Dumitru Stăniloae- 4 octombrie
  3. Părintele Constantin Sârbu- 23 octombrie
  4. Părintele protosinghel Arsenie Boca- 28 noiembrie
  5. Părintele Ilie Lăcătușu- 22 iulie
  6. Părintele
    ieroschimonah Paisie Olaru
    - 2 decembrie
  7. Părintele arhimandrit Cleopa Ilie- 2 decembrie
  8. Părintele arhimandrit Dometie Manolache- 6 iulie
  9. Părintele arhimandrit Serafim Popescu- 20 decembrie
  10. Părintele Liviu Galaction Munteanu- 8 martie
  11. Părintele arhimandrit Gherasim Iscu- 26 decembrie
  12. Părintele arhimandrit Visarion Toia- 10 noiembrie
  13. Părintele protosinghel Calistrat Bobu- 10 mai
  14. Părintele Ilarion Felea- 18
    septembrie
  15. Părintele protosinghel Iraclie Flocea- 3 august
  16. Părintele protoiereu Alexandru Baltaga- 8 august

Pe lângă canonizarea acestor sfinți, Sfântul Sinod a aprobat și proiectele de text ale volumelor Sinaxarului Sinodal al Bisericii Ortodoxe Române pentru lunile februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie și august, precum și al volumului dedicat sărbătorilor din perioada Triodului și a Penticostarului.

De asemenea, a fost aprobat proiectul de text al Acatistului și al Paraclisului Sfântului și Dreptului Lazăr și includerea acestuia în cărțile de cult.

Canonizarea părintelui Arsenie Boca și a celorlalți sfinți reprezintă o recunoaștere a vieții lor dedicate credinței și a suferințelor îndurate, oferindu-i credincioșilor modele de sfințenie și curaj în fața adversităților. Anul 2025 va fi dedicat de Biserica Ortodoxă Română Centenarului Patriarhiei și mărturisitorilor din secolul trecut, marcând astfel un moment de profundă semnificație spirituală și istorică.