Vint Cerf, cunoscut ca fiind părintele internetului, a stârnit câteva sprâncene luni când a îndemnat investitorii să fie prudenți atunci când investesc în afaceri construite în jurul chatbots conversaționale. Roboții fac încă prea multe greșeli, a afirmat Cerf, care este vicepreședinte la Google, care are în dezvoltare un chatbot cu inteligență artificială numit Bard. Când i-a cerut lui ChatGPT, un robot dezvoltat de OpenAI, să scrie o biografie a sa, acesta a greșit o mulțime de lucruri, a declarat el în fața audienței la summitul TechSurge Deep Tech, găzduit de firma de capital de risc Celesta și desfășurat la Muzeul de
"Este ca un shooter de salată. Amestecă [fapte] împreună pentru că nu știe mai bine", a spus Cerf, potrivit Silicon Angle. El i-a sfătuit pe investitori să nu sprijine o tehnologie pentru că pare cool sau generează "buzz". Cerf le-a recomandat, de asemenea, să țină cont de considerente etice atunci când investesc în IA. El a spus: "Inginerii ca mine ar trebui să fie responsabili pentru a încerca să găsească o modalitate de a îmblânzi unele dintre aceste tehnologii, astfel încât să fie mai puțin probabil să cauzeze probleme", a relatat
Este nevoie de supraveghere umană
După cum subliniază Cerf, există unele capcane pentru companiile care se grăbesc să intre în cursa IA. Inexactitatea și informațiile incorecte, părtinirea și rezultatele ofensatoare sunt toate riscuri potențiale cu care se confruntă întreprinderile atunci când folosesc IA, a remarcat Greg Sterling, cofondator al Near Media, un site de știri, comentarii și analize.
"Riscurile depind de cazurile de utilizare", a declarat Sterling. "Agențiile digitale care se bazează în mod excesiv pe ChatGPT sau pe alte instrumente de inteligență artificială pentru a crea conținut sau pentru a finaliza munca pentru clienți ar putea produce rezultate care nu sunt optime sau care dăunează clientului într-un anumit fel."
Cu toate acestea, el a afirmat că verificările și echilibrele și supravegherea umană puternică ar putea atenua aceste riscuri.
Întreprinderile mici care nu au expertiză în domeniul tehnologiei trebuie să fie atente înainte de a face pasul cu AI, a avertizat Mark N. Vena, președinte și analist principal la SmartTech Research din San Jose, California."Cel puțin, orice companie care încorporează AI în modul lor de a face afaceri trebuie să înțeleagă implicațiile acestui lucru", a declarat Vena.
"Confidențialitatea- în special la nivelul clienților- este în mod evident un domeniu de preocupare uriaș", a continuat el.
Etica trebuie explorată
Deși Cerf ar dori ca utilizatorii și dezvoltatorii de IA să țină cont de etică atunci când introduc pe piață produse de IA, aceasta ar putea fi o sarcină dificilă.
"Cele mai multe întreprinderi care utilizează IA se concentrează pe eficiență și pe economii de timp sau de costuri", a observat Sterling. "Pentru cele mai multe dintre ele, etica va fi o preocupare secundară sau chiar o non-considerare."
Există probleme etice care trebuie abordate înainte ca IA să fie adoptată pe scară largă, a adăugat Vena. El a indicat ca exemplu sectorul educației.
"Este etic ca un student să prezinte o lucrare complet extrasă dintr-un instrument de inteligență artificială?", a întrebat el. "Chiar dacă conținutul nu este plagiat în sensul cel mai strict, deoarece ar putea fi "original", cred că majoritatea școlilor- în special la nivel de liceu și colegiu- ar respinge acest lucru".
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
"Nu sunt sigur că instituțiile media de știri ar fi încântate de utilizarea ChatGPT de către jurnaliștii care relatează evenimente în timp real, care se bazează adesea pe judecăți abstracte cu care un instrument de inteligență artificială s-ar putea lupta", a mai spus el.
"Etica trebuie să joace un rol important", a continuat el, "motiv pentru care trebuie să existe un cod de conduită AI pe care întreprinderile și chiar mass-media ar trebui să fie obligate să îl accepte, precum și să facă aceste condiții de conformitate parte din termenii și condițiile de utilizare a instrumentelor AI."
Consecințe neintenționate
Este important ca oricine este implicat în IA să se asigure că face ceea ce face în mod responsabil, a susținut Ben Kobren, șeful departamentului de comunicare și politici publice de la Neeva, un motor de căutare bazat pe IA cu sediul în Washington, D.C.
"Multe dintre consecințele neintenționate ale tehnologiilor anterioare au fost rezultatul unui model economic care nu alinia stimulentele de afaceri cu utilizatorul final", a declarat Kobren. "Companiile trebuie să aleagă între a servi un agent de publicitate sau utilizatorul final. În marea majoritate a timpului, advertiserul avea să câștige."
"Internetul liber a permis o inovație incredibilă, dar a avut un cost", a continuat el. "Acest cost a fost intimitatea unui individ, timpul unui individ, atenția unui individ."
"Același lucru se va întâmpla și cu IA", a spus el. "Va fi aplicată IA într-un model de afaceri care se aliniază cu utilizatorii sau cu agenții de publicitate?".
Pledoariile lui Cerf pentru prudență par să aibă ca scop încetinirea intrării pe piață a produselor de inteligență artificială, dar acest lucru pare puțin probabil.
"ChatGPT a împins industria înainte mult mai repede decât anticipase cineva", a observat Kobren.
"Cursa a început și nu mai există cale de întoarcere", a adăugat Sterling.
Citește și: Top 5 sfaturi: Cum să te descurci pe piață ca trader de cripto-monede!
Citește și: Ce este ChatGPT? Acest robot poate face lucruri incredibile in 2023!
Citește și: Noul AI de la Microsoft poate simula vocea oricui dintr-o mostră de 3 secunde!