Părinții români care au plecat cu copilul în Germania în timpul anului școlar riscă o amendă de 5.000 de lei. Ce prevede legea în România

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 20 feb 2023, 01:30

Părinții români care au plecat cu copilul în Germania în timpul anului școlar riscă o amendă de 5.000 de lei. Ce prevede legea care există și în România

Sursa: Unsplash

Doi români care au plecat împreună cu copilul în vacanță au fost amendați în Germania pe motiv că minorul ar trebui să fie la școală.

Familia de români care călătorea în Germania alături de copilul lor, venind din România, a fost interogată de poliția germană cu privire la scopul călătorie și motivul pentru care minorul se află alături de ei, în timp ce ar trebui să fie la școală.

O familie de români amendată în Germania pentru că au călătorit alături de copilul lor, deși anul școlar nu s-a încheiat 

Cei doi părinți au fost luați ”la bani mărunți” pe aeroportul din Allgau din orașul german Memmingen. Polițiștii germani au stabilit că cei doi români încalcă dreptul la şcolarizare obligatorie al copilului, atâta timp în România anul școlar nu s-a încheiat.

Poliția a anunțat autoritatea şcolară responsabilă din București, scrie allgaeuer-zeitung.de, citat de ziare.com.

La rândul său, unitatea școlară din România va trebui să sesizeze primăria care va stabili cuantumul amenzii. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Amenzi între 3.825 și 10.200 de lei pentru cei care nu folosesc corect tichetele sociale. Ce trebuie să știe românii care urmează să primească voucherele de 50 de euro

Ce prevede legea în România

Legea care prevede sancționarea acestui gen de fapte în România spune că părinții ai căror copii absentează nemotivat de la şcoală sunt pasibili de amenzi de până la 5.000 lei: 

"Părintele sau tutorele legal instituit este obligat sa ia masuri pentru asigurarea frecventei școlare a elevului, pe perioada învățământului obligatoriu. Nerespectarea acestei prevederi din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă între 500 și 5000 RON sau muncă echivalentă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal instituit.

Amenzile sau munca în folosul comunității sunt aplicate de primărie, la sesizarea directorului unității de învățământ. Banii astfel obținuți pot fi utilizați exclusiv în folosul învățământului preuniversitar.",  prevede legea.

De cele mai multe ori în România raziile polițiștilor vizează elevii de liceu care se strâng în localurile din jurul unităților de învățământ."

Citeste si: Vești bune pentru români! O categorie de profesori va primi 5.000 de euro. Ce condiții trebuie să fie îndeplinite

 

Taguri: