Parlamentul a adoptat legea educației sexuale în școli. Cum se va numi materia pe care o vor studia elevii și la ce clase va fi predată

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 21 mar 2023, 02:25

Legea educației sexuale în școli a fost adoptată în Parlament

Sursa: unsplash

Legea educației sexuale în școli a fost votată cu scandal în Parlament. În cele din urmă, proiectul de lege a fost adoptat, astfel că elevii vor studia educația sexuală în clasa a VIII-a.

Proiectul de lege care prevede introducerea educației sexuale în școli a fost adoptat în Parlament. Camera Deputaților a fost for decizional și a hotărât ca elevii să studieze o nouă materie intitulată „Educație pentru Sănătate”.

Legea educației sexuale în școli a fost adoptată. Ce elevi vor studia „Educația pentru Sănătate”?

Elevii vor face „Educație pentru Sănătate” în școli, conform legii care a fost adoptată în Parlament.

Legea prevede ca materia să fie predată doar de la clasa a VIII-a și doar cu acordul părinților. Mai exact, pentru a se face educație sexuală în școli, părinții sau reprezentanții legali ai elevilor trebuie să își dea acordul scris. 

Reamintim că legea a mai fost adoptată și în luna iunie a anului 2020, însă la acel moment, președintele Klaus Iohannis a decis să o trimită spre reexaminare considerând că forma legii este nepotrivită, aceasta fiind criticată de experții în educație, dar și de reprezentanții ONG-urilor.

În 2020, materia ar fi trebuit să se numească „Educație Sanitară” și nu era menționat că trebuia studiată doar la clasa VIII-a.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Elevii români vor avea vacanța de vară 2022 mai mică. Structura noului an școlar a suferit schimbări mari

Legea educației sexuale a fost adoptată cu 224 de voturi „pentru”, 1 vot „contra” și 49 de „abțineri”. Pornind de la această lege, în Parlament au avut loc mai multe dezbateri, însă în final s-a ajuns la concluzia că este nevoie ca în școli să fie predată educația sexuală, în contextul în care foarte multe tinere ajung să fie mame la vârste fragede sau ajung să facă avorturi.

În plus, cei care au votat în favoarea legii au adus în discuție și problema bolilor cu transmitere sexuală.

„Problema mamelor minore nu ține de absența educației sexuale, ci de absența educației în general, iar pentru prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității la minore sunt necesare politici economice și sociale naționale de educaţie. De asemenea, ținând cont de faptul că România are un număr mare de avorturi și sarcini la minore, se recunoaște nevoia de educație sanitară, în vederea prevenirii sarcinilor la minore și a contractării bolilor cu transmitere sexuală.”,

este concluzia la care s-a ajuns în Parlament, potrivit biziday.ro.

Legea educației sexuale va fi trimisă spre promulgare la președintele României, Klaus Iohannis. Aceasta va intra în vigoare doar după ce va fi promulgată și postată în Monitorul Oficial. De această dată, președintele Klaus Iohannis nu mai poate întoarce legea din nou în Parlament.

Citeste si: Este oficial: Fără teze obligatorii și fără medii semestriale pentru elevi! Noi schimbări în Educație au fost anunțate de ministrul Sorin Cîmpeanu