Parlamentul European a votat pentru aderarea României în Spațiul Schengen

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 18 oct 2022, 15:36

Parlamentul European a votat pentru aderarea României în Spațiul Schengen

Sursa: ziarulunirea.ro

Astăzi, 18 octombrie, Parlamentul European a votat pentru aderarea României în Spațiul Schengen. Aproximativ 550 de voturi au fost în favoarea țării noastre.

Parlamentul European a votat pentru aderarea României în Spațiul Schengen. Acest lucru a fost așteptat foarte mult timp de către cei care ne conduc și, în cele din urmă, voturile au fost în favoarea noastră.

Parlamentul European a votat pentru aderarea României în Spațiul Schengen

Cu 547 de voturi pentru, cu 49 de voturi contra și cu 43 de abțineri, România este cu un pas mai aproape de a intra în Spațiul Schengen.

Mai mult decât atât, Bulgaria se pregătește și ea pentru aderare.

„Tocmai am adoptat, cu largă majoritate, o rezoluţie a Parlamentului European în care cerem Consiliului Uniunii Europene să aprobe integrarea României în spaţiul Schengen”, spune un eurodeputat.

Nicolae Ciucă, premierul României, a spus că toate condițiile obligatorii au fost respectate, iar, acum, se așteaptă decizia finală. Aceste este încrezător în ceea ce va urma și este convins că România va putea să adere, în cele din urmă, la Spațiul Schengen.

„Rezoluția privind aderarea României și a Bulgariei la Schengen reconfirmă că așteptările noastre de aderare la Schengen sunt justificate și legitime. Condițiile necesare sunt întrunite. Decizia ar trebui să fie luată”, se arată pe Twitter.

Citeste si: România a achiziționat în premieră două nave multirol, de 44 milioane de euro. În ce misiuni vor fi folosite

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Până la finalul acestui an, decizia ar putea fi luată, ceea ce însemană că, începând cu anul 2023, nu vor mai exista controale asupra persoanelor la niciuna din frontierele țării, atât pentru România, cât și pentru Bulgaria.

Eurodeputații nu sunt foarte încântați de faptul că statele membre încă nu s-au decis asupra includerii în Spațiul Schengen a României și a Bulgariei. Extinderea Spațiului Schengen poate avea loc, dacă va exista o decizie în unanimitate a Consiliului Uniunii Europene.

Alte câteva state ale Uniunii Europene nu fac parte din Spațiul Schengen

România, Bulgaria, Irlanda, Cipru și Croația nu fac parte din Spațiul Schengen, iar Parlamentul European a cerut, de mai multe ori, ca România și Bulgaria să facă și ele parte. Dezbaterile despre aderarea României și a Bulgariei au fost susținute la Strasbourg, între 3 și 6 octombrie 2022.

De asemenea, președinta cehă a Consiliului Uniunii Europene a declarat, prin intermediul lui Mikulas Bek, ministrul Afacerilor Europene, că va face tot posibilul pentru ca, la summit-ul din luna decembrie, România și Bulgaria să obțină o unanimitate de voturi.

Citeste si: Vot pentru intrarea României în Schengen, în decembrie 2022. Ce s-ar schimba după admiterea țării noastre în zona comunitară de liberă circulaţie

„Prin acest demers, Parlamentul European arată încă o dată, că sprijinul său pentru România este consistent şi constant. Împreună cu colegii mei din Partidul Social Democrat şi PES activists România am militat în permanenţă, în ultimii ani, pentru aderarea României la spaţiul Schengen, iar susţinerea oferită de peste 40.000 de români, în cadrul campaniei RomâniiMerităÎnSchengen, indică faptul că acest obiectiv trebuie îndeplinit cât mai repede cu putinţă”, a spus Victor Negrescu, europarlamentar PSD, conform news.ro.