Parohiile vor putea cere bani în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice

Author: Cristina Mocanu

Parohiile vor putea cere bani în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice, ce pot fi folosiți pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate generării de energie electrică din surse total ecologice.

Sursa: https://www.pexels.com/

Potrivit noului Ghid pentru Casa Verde Voltaice, pe lângă persoanele fizice, parohiile vor putea cere bani în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice.

Parohiile vor putea cere bani în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice, ce pot fi folosiți pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate generării de energie electrică din surse total ecologice.

Parohiile pot cere bani pentru programul Casa Verde Fotovoltaice

Noul ghid de finanţare a programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în rețeaua naţională, potrivit denumirii oficiale, e conținut de un proiect de ordin pus vineri, de către Ministerul Mediului, în dezbatere publică.

Citește și: Fotovoltaic: cum funcționează, cât economisești și care este cel mai bun model

Astfel, Ghidul propus îl va înlocui pe cel actual, ceea ce înseamnă că beneficiari vor putea fi, alături de persoanele fizice, și parohiile. Practic, definiția solicitantului se modifică și devine - “participant în cadrul programului care se înscrie în aplicația informatică, care poate fi:

  1. persoana fizică;
  2. parohia”.

Actualele reguli le permit doar persoanelor fizice să achiziționeze panourile.

Parohiile se vor putea înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni (condiție valabilă și în cazul persoanelor fizice), pentru un singur imobil.

Ce codiții trebuie să îndepliniți?

Va putea beneficia de finanțare, potrivit noului ghid, orice parohie ce îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

- nu are obligații restante la bugetul de stat și bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare;

- se obligă să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanțat.

- se obligă să respecte legislaţia în domeniu, privind livrarea surplusului în sistemul energetic național; în caz contrar, sprijinul financiar acordat prin prezentul program poate constitui ajutor de stat, autoritățile competente putând proceda la recuperarea sumelor finanțate.

Condițiile pentru persoanele fizice rămân, în mare, cam aceleași. Mai precis, o persoană fizică va trebui să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

- este persoană fizică cu domiciliul în România;

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

- nu are obligații restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare;

- domiciliază la adresa unde se va implementa proiectul;

Citește și: Top 5: Stații electrice de până la 500 de euro pentru pene de curent

- este proprietar al imobilului-construcţie pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară; în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deserveşte construcţia se amplasează pe teren, este proprietar/deţine un drept de folosinţă şi asupra imobilului-teren, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară; nu este eligibil solicitantul al cărui drept de proprietate asupra imobilului construcţie şi/sau teren este înscris provizoriu în cartea funciară;

- imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfăşoară activităţi economice, cu excepţia cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară; de asemenea, destinația construcției, așa cum reiese din extrasul de carte funciară, este exclusiv pentru locuință;

- se obligă să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice şi verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanțat;

- nu este eligibil, dar fără a se limita la acest exemplu, imobilul cu proprietăți comune şi proprietăți individuale, sub formă de bloc/ condominiu, cu mai mult de două apartamente;

- nu este eligibil solicitantul sau coproprietarii/ devălmaşii care:

- a/ au beneficiat de finanțare în cadrul programului derulat în temeiul Ordinului nr. 1.287/2018 (cel ce conține actualul ghid), pentru același imobil pentru care solicită finanţare;

- a/ au încheiat contract de finanţare cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) aflat în vigoare, în baza unei cereri de finanţare aprobate anterior în cadrul programului, pentru același imobil pentru care solicită finanţare;

Parohiile vor putea cere bani în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice.
[Sursa: https://www.pexels.com/]

 

  1. urmează să încheie cu AFM, în baza unei cereri de finanţare aprobate anterior în cadrul programului, contract de finanţare pentru același imobil pentru care solicită finanţare.

Banii vor fi acordați la fel ca în prezent, mai exact în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei.

Suma finanțată de AFM se va scădea de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența va fi suportată de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Sursă: avocatnet.ro