Participanții la Pilonul II de pensii pot trimite documentele în format online, pentru a beneficia de banii acumulați

Autor: Diana Ghita

Solicitanții au varianta de a transmite actele online

Sursa: Unsplash; Shutterstock

Contribuțiile obligatorii la pensie ale fiecărui angajat sunt acumulate atât în vistieria statului, Pilonul I, cât și în fonduri private, reprezentate de Pilonul II.

În România, sistemul de pensii se împarte pe patru piloni. Contribuțiile la Pilonul I și Pilonul II sunt obligatorii, pe când la ceilalți doi pot participa doar angajații care își doresc să acumuleze bani în plus pentru când se vor pensiona.

Care sunt demersurile necesare pentru depunerea online a documentelor

Cei ce vor să beneficieze de banii strânși în fondurile de pensii administrate privat, pot trimite documentele necesare și în format online.

Mai exact, această procedură este valabilă pentru cei ce au contribuit la Pilonul II, cum ar fi cei care ies la pensie pentru limită de vârstă sau pensionarii care primesc indemnizație de invaliditate.

Aceștia vor putea primi contravaloarea activului personal net după ce își depun actele prin poștă sau la sediul administratorilor de pensii. Însă, de acum, există și varianta online, prin care pot fi trimise copii digitale ale documentelor.

În cazul în care se preferă alternativa online, trebuie știut faptul că semnătura de pe cererea de plată trebuie să fie calificată, pentru ca solicitarea să poată fi validă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest termen, semnătura electronică calificată reprezintă o semnătură digitală de înaltă securitate. Aceasta este obținută prin utilizarea unui certificat calificat și generată printr-un proces informatic care garantează autenticitatea, integritatea și imposibilitatea negării a documentelor electronice.

Citește și: Vestea bună pentru opt milioane de viitori pensionari- Șapte fonduri de pensii din Pilonul II depășesc inflația cu peste 10% în 2023

Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de acești bani

Potrivit normei ASF 27/2017, pentru a putea beneficia de contravaloarea activului personal net, solicitantul trebuie să prezinte, personal sau prin mandatar, administratorului fondului de pensii privat actele următoare:

  1. cererea scrisă prin care participantul solicită plata drepturilor cuvenite;
  2. decizia administrativă referitoare la acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau a unei tipologii asemănătoare de pensie;
  3. actul de identitate, valabil la data în care se depune cererea;
  4. procură specială și autentică, în cazul mandatarului.

Pe lângă cele enumerate, pentru cei ce primesc pensie de invaliditate, sunt necesare alte două documente în plus. Unul dintre acestea este reprezentat de decizia medicală privind capacitatea de muncă.

Celălalt act care trebuie depus este certificatul de handicap, în care să fie prezent gradul acestuia (grav sau accentuat) sau o declarație prin care solicitantul să-și asume propria răspundere, în cazul în care nu se află în posesia respectivului certificat.

Citește și: Recalcularea pensiilor vine cu vești proaste pentru unii români. Cine sunt seniorii care vor pierde 10% din pensie