Pasaport pentru catel sau pisica - ce trebuie sa stii daca vrei sa pleci in vacanta cu animalul de companie

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 14 aug 2018, 12:09

Se apropie concediul, iar tu ti-ai programat o excursie in strainatate, insa nu ai cu cine sa lasi catelul sau pisica acasa?

Ce ai zice daca ai pleca in vacanta alaturi de prietenul tau necuvantator? Am pregatit pentru tine sfaturi utile si costurile la care sa te astepti daca vrei sa ai o companie placuta in zilele tale libere si sa nu cheltuiesti o avere daca lasi patrupedul la un hotel de animale. Iata care sunt informatiile de care ai avea nevoie. 

Ce conditii trebuie sa indeplineasca prietenul tau cu blanita pentru a putea iesi din tara

Ca sa nu ai niciun dubiu daca poti sau nu iesi cu animalul tau de companie din tara, trebuie sa te asiguri ca pe carnetul de sanatate al acestuia sunt inregistrate corect toate vaccinurile pe care acesta le-a facut. Mai exact, pentru ca un catel sau o pisica sa poata parasi teritoriul tarii, trebuie sa aiba facut vaccinul antirabic cu cel putin 21 de zile inainte de calatoria propriu-zisa. De asemenea, trebuie sa ii faci atat deparazitarea interna, cat si cea externa, si sa ii faci un pasaport pe care il poti elibera din clinica unui medic veterinar autorizat. Acest act va contine toate informatiile trecute si in carnetul de sanatate. Daca animalul tau de companie este o pasare exotica, un iepure, un hamster sau un porc de Guineea, atunci vei avea nevoie de un certificat eliberat de catre Directia Sanitar Veterinara (DSV) de pe raza judetului in care ai domiciliul. 

Cat dureaza si cat costa eliberarea pasaportului pentru animalele de companie

Pasaportul pentru catelul sau pisica ta va fi eliberat pe loc sau in maximum 24 de ore din momentul in care soliciti acest lucru cabinetului veterinar autorizat. Pretul acestui act poate varia, in functiile de tarifele practicate de cabinetul respectiv, intre 50 si 100 lei. Conditia esentiala pentru eliberarea pasaportului pentru animalele de companie este ca prietenul tau cu patru picioare sa fie microcipat, adica sa aiba un dispozitiv electronic sub forma unui bob de orez prin intermediul caruia poate fi identificat, cu ajutorul unui cititor special de microcipuri. Toate informatiile referitoare la starea de sanatate a animalului sunt inregistrate intr-o baza de date internationala, astfel incat, in cazul nefericit in care l-ai pierde, cel care il gaseste si il duce la cel mai apropiat cabinet veterinar care are un cititor de microcipuri sa te poata contacta in cel mai scurt timp. 

Situatii speciale

Nu toate tarile din Uniunea Europeana sau restul lumii accepta sa primeasca pe teritoriul lor animale de companie care au asupra lor doar pasaportul cu vaccinurile facute la zi. Exista situatii speciale in care anumite state cer dovada unor analize suplimentare, pe langa vaccinarea antirabica. Este si cazul testului de titrare a anticorpilor antirabici, care se poate efectua doar in laboratoarele aprobate de Uniunea Europeana si care trebuie neaparat facut cu trei luni inainte de data calatoriei. Mai exista si situatii in care anumite state cer o perioada de carantina la aterizarea in tara, adica vor sa efectueze testele medicale separat de cele pe care le-ai facut deja. Este si exemplul Canadei, care impune o carantina de o luna la intrarea pe teritoriul statului, al Norvegiei, care cere 4 luni, sau al Marii Britanii, care are o durata a carantinei de pana la 6 luni.

Daca vrei sa te asiguri ca ai bani pentru toate analizele, dar si pentru pasaport, antideparazitare si hrana pentru cel mai bun prieten al tau cu blana, insa ai cheltuit toti banii pe transport si cazare pentru vacanta, aplica pentru un credit online si scapa de grija cheltuielilor. Concediu placut! 

 

Taguri: