În unele zone ale țării pasca se face fără brânză, doar aluat dospit. Rețeta de pască cu brânză dulce și cu aluat fraged de cozonac este un adevărat deliciu pe care gospodinele îl pregătesc în fiecare an de Paște. Fiecare bucătăreasă pregătește pasca în stilul propriu. Dacă nu aveți idee cum să pregătiți o pască delicioasă și aromată, iată o rețetă extrem de simplă și ușor de realizat.
Pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac pentru masa de Paște
Ingrediente pentru aluat:
- 300 g făină ablă 000
- 2 gălbenușuri
- 40 g zahăr pudră
- 180 ml lapte călduț
- 60 g unt 82% moale
- 12 g drojdie proaspătă sau 4 g drojdie uscată
- un praf de sare
- un plic de zahăr vanilat
- coajă rasă de la o lămâie
Mode de preparare:
Pentru început se pune drojdia în 50 ml lapte călduț și se lasă 5-7 minute, după care se toarnă și restul de 130 ml lapte, după care se adaugă zahărul pudră și cel vanilat, coaja rasă de la o lămâie și gălbenușurile. Se mixează totul timp de un minut pentru a se încorpora, iar apoi se adaugă jumătate din făină și praful de sare.
Mixați totul timp de 5 minute, iar apoi adăugați untul moale și mai mixați un minut. Spre final adăugați și restul de făină și mai frământați aluatul încă 5 minute. Aluatul trebuie să fie moale, nu prea vârtos. În final, acoperiți aluatul și lăsați-l la dospit până când își va dubla volumul. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală așa că poate varia de la 45 de minute la 2 ore sau chiar mai mult, dacă aveți bucătărie mai rece.Ingrediente pentru umplutură:
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- 300 g brânză de vaci
- 50 g smântână groasă cu min.20% grăsime
- 3 ouă
- 100-120 g zahăr
- un praf de sare
- un plic zahăr vanilat
- coajă rasă de lămâie
- 100 g stafide
- 30 g griș
Pentru decor aveți nevoie de un ou bătut.
Citeste si: Ouă umplute pentru masa festivă de Paște. Cele mai simple rețete pe care trebuie le încercați acasă
Mod de preparare:
Într-un castron încăpător puneți brânza dulce, smântâna grasă, zahărul, ouăle, coaja rasă de lămâie, stafidele și un praf de sare. Se amestecă totul bine cu o lingură până se încorporează.
Pentru a obține o compoziție mai densă puneți grișul. Acesta se va umfla la copt și va absorbi o parte din umiditatea cremei.Cum se montează pasca cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac?
Se scoate aluatul din recipientul în care a stat la dospit, se frământă timp de 30 de secunde. Partea pentru bază se întinde sub forma unui disc, iar din restul aluatului care a mai rămas se fac două șnururi pe care le răsuciți împreună. Într-o tavă rotundă puneți hârtie de copt, iar apoi puneți aluatul pentru bază pe fundul tăvii, după care adugați cele două șnururi împletite. Ulterior se adaugă compoziția de brânză dulce și cu mirodenii, iar apoi ungeți cu ou bătut marginile din aluat. Lăsați pasca la dospit încă 10-15 minute, iar apoi o dați la cuptor pentru 45-50 de minute, cuptorul trebuie să fie preîncins la 170 de grade.
Imediat după coacere scoațeți pasca la răcit și o lăsați așa până a doua zi când o veți servi.
Citeste si: Rețetă de măsline pane. Cum se fac, de fapt, acestea și ce tip de măsline trebuie să folosești