Pașii pe care trebuie să-i faci dacă ți-ai pierdut cardul de sănătate

Autor: Bianca Vidoi

Am pierdut cardul de sănătate și nu știm ce să facem, aici sunt pașii pe care trebuie să îi facem

Sursa: Facebook

Dacă ați pierdut cardul de sănătate și nu știți ce să faceți, soluția este una mai simplă decât ați crede.

Nu trebuie să intrăm în panică daca ne pierdem cadul de sănătate deoarece pașii pe care îi avem de parcurs pentru a primi un alt card sunt ușor de făcut, iar în nu mult timp veți avea un nou card de sănătate.

Citeste si: Ce se întâmplă cu pacienții COVID internați la ATI. Cum influențează valul șase al pandemiei starea de sănătate a acestora

Ce pași trebuie să faci dacă ți-ai pierdut cardul de sănătate

În cazul în care pierdem cardul de sănătate sau ne schimbăm numele, trebuie să ținem cont de următorii pași pentru a primi un nou card de sănătate.

Primul lucru pe care trebuie să îl facem în cazul în care ne pierdem cardul de sănătate este să solicităm eliberarea unui alt card la casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia ne aflăm, în 15 zile de la pierdere.

Pentru a primi un duplicat al cardului de sănătate vom avea nevoie de următoarele documente: cerere tip (disponibilă la sediul casei de asigurări de sănătate sau pe pagina de internet a acesteia), copie după actul de identitate și dovada plății contravalorii serviciilor.

Pentru această situație, asigurații vor trebui să scoată din buzunare suma de 15,50 lei pentru contravaloarea serviciilor de producţie şi distribuire prin poştă a noului card.

Documentele necesare pentru eliberarea cardului duplicat pot fi transmise și prin poștă electronică către casa de asigurări de sănătate. 

Citeste si: Revine sau nu masca de protecție în școli. Anunțul a fost făcut de Alexandru Rafila în urmă cu puțin timp

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cât timp se eliberează un nou card de sănătate

Noul card de sănătate va fi eliberat într-o perioadă de 30 de zile de la momentul soliciării. Până când cardul de sănătate va fi eliberat vom primi o adeverință de înlocuire a cardului de sănătate, prin care asigurații vor primi servicii medicale asigurate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Adeverința de înlocuire a cardului de sănătate este valabilă 3 luni de la primire.

Citeste si: Alertă alimentară- Un produs retras de urgență de la vânzare

În ce cazuri putem primi un alt card de sănătate

Sistemul de asigurări sociale de sănătate emite carduri de sănătate persoanelor asigurate, ce se numără în una din următoarele situații: a) în cazul pierderii, furtului sau deteriorării cardului național emis inițial;

b) în cazul modificării datelor personale de identificare ulterior datei de emitere a cardului național emis inițial;

c) alte situații justificate;

d) în cazul în care cardul național emis inițial prezintă defecțiuni tehnice, erori ale informațiilor înscrise sau care nu poate fi utilizat din motive tehnice de funcționare, confirmate de casa de asigurări de sănătate;

e) în situații justificate rezultate din derularea procesului de distributie a cardului național emis inițial.

Citeste si: Lista farmaciilor care distribuie pastilele de iodură de potasiu și ce trebuie să faci pentru a intra in posesia lor

Surse: cnas.ro, dcmedical.ro, infotva.manager.ro 

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.