Paska tradițională ucraineană. Rețete delicioase pentru masa de Paște 2022

Autor: Andreea Sarpe
Actualizat: 11 ian 2023, 10:05

Pasca poate fi preparată și după o rețetă traditionala ucraineana 

Sursa: ukrainianpeople.us

Învierea Domnului reprezintă și pentru credincioșii ucraineni un prilej de mare sărbătoare cu tradiții și obiceiuri păstrate din cele mai vechi timpuri, iar paska preparată după rețeta traditională stă la loc de cinste pe masa preparatelor de Paște.

Dacă ești în căutarea unei rețete speciale de pască pentru masa de Paște 2022, atunci poți alege să prepari Paska tradițională ucraineană. Este o rețetă delicioasă și care e gata imediat. 

Paska tradițională ucraineană. Rețete delicioase pentru masa de Paște

Paska tradițională ucraineană- Pâinea de Paște se pregătește după rețeta tradițională cu o seara înainte și se mănâncă în ziua de Paște după ce a fost binecuvântată de către preot la biserică.

Rețetă Paskă tradițională ucraineană cu cacao

Ingrediente:

Pentru paska tradițională ucraineană cu cacao avem nevoie de:

  • 180 g făină
  • 140 g unt
  • 40 g cacao
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 230 g ciocolată
  • 120 g brânză dulce
  • 300 g zahăr fin
  • 5 ouă
  • 1 fiolă esenţă de rom
  • 5 pliculeţe zahăr vanilinat
  • 2 linguri făină
  • 200 g nucă măcinată

Pentru decor:

50 g zahăr pudră cu aromă de vanilie jumătăţi de nuci

Citeste si: Cât timp trebuie să ții la dospit coca pentru pască. Așa este cel mai bine

Mod de preparare paska tradițională ucraineană cu cacao: 

Cerni făina si apoi o amesteci într-un castron împreună cu praful de copt, cacao şi sarea.

Topeşti pe baie de aburi 120 g unt şi ciocolata; iei vasul de pe foc, adaugi 250 g zahăr şi mixezi, apoi adaugi 2 plicuri zahăr vanilinat şi, pe rând, ouăle. Omogenizezi şi încorporezi treptat amestecul cu făină.

Pentru cremă, mixezi într-un bol brânza dulce, untul şi zahărul rămase, conţinutul pliculeţelor de zahăr vanilinat rămase, esenţa de rom, 2 ouă, 2 linguri de făină şi nuca măcinată.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tapetezi cu hârtie de copt o tavă rotundă, de preferat cu pereţi detaşabili. Torni în straturi aluat maro, apoi cremă de brânză şi repeţi straturile, după care treci cu furculiţa prin compoziţie, ca să dai un aspect marmorat.

Coci paska tradițională cu cacao la 180°C, pentru aproximativ 50 de minute. Scoţi apoi paska din cuptor, iar când s-a răcit, o pudrezi cu zahăr vanilinat şi o decorezi cu jumătăţi de nucă, cu felioare de fructe proaspete sau cu bobiţe de rodie. 

Sursa: restaurantedelux.ro

Rețetă paskă tradițională ucraineană cu fructe confiate 

O altă rețetă de paska tradițională ucraineană este cea care are în compoziția ei și fructe confiate.

Ingrediente: 

Pentru paska tradițională ucraineană cu fructe confiate avem nevoie de: 

  • 400 g făină
  • 40 g zahăr  
  • 175 ml lapte  
  • 1 pliculeț drojdie uscată  
  • 2 ouă   
  • 100 g unt
  • 110 g stafide (opțional)  
  • 75 g caise uscate  
  • 1 lingură lapte

Mod de preparare paska tradițională ucraineană cu fructe confiate:

Amestecăm într-un castron făina, zahărul, drojdia și un praf de sare. În centrul amestecului se face o groapă și se adaugă ouăle și laptele călduț. Se adaugă untul moale și se frământă până ce alutul prinde formă. Într-un castron pe care l-am uns cu puțin unt se transferă bila de aluat, se acoperă cu un prosop curat sau cu folie alimentară și se lasă la loc cald până își dublează volumul (aproximativ 2 ore).

Citeste si: Pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac pentru Paște. Extrem de delicioasă și ușor de pregătit

O treime din aluat se dă deoparte. Aluatul rămas se întinde cu sucitorul într-o formă pătrată. Peste aluat se distribuie egal stafidele și caisele tăiate. Aluatul se rulează și se formează o bilă de aluat care se pune într-o formă rotundă înaltă (o formă pentru panettone sau o cratiță). Aluatul ce a fost dat deoparte se împarte în două și se formează două panglici care se vor împleti și pune peste aluatul din forma de panettone.

Citeste si: Pasca poloneza pentru masa de Pasti! Nu exista ceva mai bun

Forma se acoperă cu un prosp curat sau o folie alimentară și se lasă la loc cald timp de o oră jumătate. Cuptorul se preîncălzește la 180 grade Celsius. Gălbenușul se amestecă cu lingura de lapte. Se unge paska cu acest amestec. Paska tradițională ucraineană cu fructe confiate se coace timp de 45 de minute. 

Sursa: unica.ro