Paște 2022 - Săptămâna Mare. Când se trece pe sub masă și semnificație are acest obicei

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 20 ian 2023, 05:35

Paște 2022. Trecerea pe sub masă în Vinerea Mare

Sursa: Colaj foto

Săptămâna Mare și sărbătoarea Învierii Domnului reprezintă o perioadă încărcată de spiritualitate, de post și rugăciune, dar și de tradiții și obiceiuri moștenite din generație în generație. Obiceiul trecerii pe sub masă este unul dintre ele. Când se trece pe sub masa de Paște 2022 și ce semnificație are acest obicei.

Obicei transmis cu sfințenie din generație în generație, trecerea pe sub masă în Săptămâna Mare este una dintre amintirile dragi care ne-a marcat copilăria.

Cu bunica de mâna, chiar dacă nu întelegeam atunci prea bine ce semnificație are acest obicei, trecerea pe sub masă era unul dintre momentele preferate ale copiilor în perioada sărbătorilor pascale. Află când se trece pe sub masă de Paște 2022  și ce semnificație are acest obicei moștenit de-a lungul vremii. 

Citeste si: Ce este interzis să mănânci în Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri străvechi pe care ar fi bine să le respecți în Săptămâna Mare

Paște 2022. Când se trece pe sub masă în Săptămâna Mare

Și de Paște 2022,ca în fiecare an, Vinerea Mare reprezintă momentul când se trece pe sub masă de Paște,  obicei pe care creștinii ortodocși îl respectă cu sfințenie din generație în generație. 

În fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm în mormânt, împreună cu Hristos, pentru ca, mai apoi, să și înviem împreuna cu El.

Trecerea pe sub masă în Vinerea Mare
[Sursa: crestinortodox.ro]

Această coborare și ridicare din groapa morții se face în chip simbolic când trecem pe pe sub masa aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.

Când se trece pe sub masă de Paște și de câte ori trebuie făcut acest ritual 

Slujba din Vinerea Mare reprezintă momentul când se trece pe sub masă în Săptămâna Patimilor. Unii credinciosi trec pe sub masă o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar alții trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a șezut în mormânt. 

Fie o singură dată, fie de trei ori, important este ca atunci când fac acest gest al smereniei si al credinței, credincioșii să stie că prin trecerea pe sub masă ei închipuie în trupul și viața lor moartea și punerea în mormânt a lui Hristos. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Citeste si: Rugăciunea care se rostește în Joia Neagră – ultima zi a lui Iisus Hristos pe Pământ. Ce rugăciune a spus Mântuitorul în Grădina Ghetsimani

Ce semnificație are „trecerea pe sub masă” în Vinerea Mare

În ceea ce privește ce semnificație are trecerea pe sub masă,  acest obicei are legătură cu punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos și învierea Lui a treia zi. 

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea „Sfintelor și Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, adică: lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, crucea și moartea.

Trecerea pe sub masă în Săptămâna Mare
[Sursa: captura video youtube]

După slujba Ceasurilor Împărătești, în Vinerea Mare, în toate bisericile se săvârșeste „Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf”. În cadrul acestei slujbe speciale se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf. El este așezat pe o masă mai înaltă, care închipuie Mormântul Domnului. La rândul lui, Sfântul Epitaf aduce aminte de fapta de miloștenie a Drepților Iosif din Arimateea și Nicodim, care, coborând de pe Cruce trupul Domnului Iisus, l-au pregâtit pentru îngropare, mai înainte de a-L așeza în mormânt.

Slujbă Săptămâna Mare
[Sursa: PixaBay]

Prezența mormântului Domnului și a Crucii Sale în mijlocul bisericii ne învață că, până să ajungă la Înviere, credincioșii trebuie să participe în chip simbolic și la Patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului. Coborâm împreună cu El în moarte, pentru că în noaptea Învierii să și înviem împreună cu El. Aceasta reprezintă semnificația trecerii pe sub masă în Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. 

Așa cum Hristos a trecut prin mormânt, pentru a Se pogorî în iad, cu scopul de a-i învia pe toți Drepții care așteptau încă împlinirea făgăduinței lui Dumnezeu, tot așa, credincioșii trebuie să moară și să treacă prin mormânt, pentru a putea învia împreună cu Hristos și a dobândi viața cea veșnică în Împărăția Sa.

Sursa: creștinortodox.ro

 

Taguri: