PAȘTE 2022. Cât costă un kilogram de carne de miel anul acesta. Nu toți românii își permit să cumpere acest aliment pentru Sărbătorile Pascale

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 19 ian 2023, 02:50

Carnea de miel, mai scumpă în 2022

Sursa: canva.com, pexels.com

De pe masa de Paște 2022 ar putea lipsi tradiționala carne de miel. Foarte mulți români sunt tentați să o înlocuiască cu alte tipuri de carne, având în vedere prețul piperat. Iată cât costă un kilogram de carne de miel în acest an.

Deși carnea de miel reprezintă un preparat tradițional pe masa de Paște, prețul cu care este comercializată în anul 2022 îi determină pe foarte mulți români să se reorienteze. Un kilogram de carne de miel este mai scump în acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Iată cu cât se vinde carnea de miel înainte de Paște 2022.

Cât costă un kilogram de carne de miel în 2022? Prețurile au explodat în piețe și la marile magazine 

Pe lista preparatelor tradiționale pentru masa de Paște 2022 se regăsește și friptura de miel, astfel că a devenit o tradiție ca românii să cumpere carne de miel în perioada Sărbătorilor Pascale. În 2022, românii vor plăti mai mult pentru un kilogram de carne de miel, prețurile fiind ușor diferite în funcție de locul în care este comercializată aceasta.

Mai exact, cei care aleg să cumpere mielul viu, direct de la stână, vor plăti 20 de lei pe kiogram, în timp ce dacă vor ca mielul să fie deja tăiat, atunci vor

plăti peste 40 de lei pe kilogram. 

În cazul în care cumpără carnea de miel din abator, românii se pot aștepta și la prețuri de până la 60 de lei pentru un kilogram de carne, având în vedere că se adaugă și costurile de prelucrare. 

În piețele din România, înainte de Paște 2022, un kilogram de carne de miel se vinde cu aproximativ 50 de lei.

Astfel, cum un miel ajunge să cântărească aproximativ 10 kilograme, prețul acestuia ajunge la 500 de lei. Pentru foarte mulți români, costurile sunt mult prea ridicate, astfel că fie ajung să cumpere carne de miel la kilogram, fie să o înlocuiască cu pui sau curcan.

În marile magazine, un kilogram de carne de miel costă între 50 și 60 de lei, înregistrându-se o scumpire cu aproximativ 35% față de anul trecut.

Cei care vor cotlet de miel pot ajunge să plătească până la 62 de lei pe kilogram, potrivit stirileprotv.ro.

Având în vedere prețurile piperate, vânzările au scăzut în acest an, mai ales în contextul scumpirilor din ultima perioadă.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De vină pentru creșterea prețurilor în cazul cărnii de miel este și scumpirea furajelor, lucru care i-a determinat pe crescători să ridice prețul pe kilogram pentru carnea de miel.

Citeste si: Cum se face borșul de miel după rețete tradiționale românești. Pune pe masa de Paște gustul de odinioară

ANSVSA, controale în perioada Sărbătorilor Pascale

Pentru a se asigura că sănătatea românilor nu este pusă în pericol și că cei care comercializează carne de miel în această perioadă respectă toate normele de igienă, ANSVSA a demarat mai multe controale, verificările urmând să aibă loc până pe data de 24 aprilie 2022. 

„Controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi din unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).

Fiecare DSVSA judeţeană/a Municipiului București a stabilit un program de lucru pentru perioada 28 martie – 24 aprilie 2022 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.”, a anunțat ANSVSA.

Autoritățile îi îndeamnă pe oameni să cumpere carne de miel pentru masa de Paște 2022 doar din unităţi înregistrate sanitar-veterinar sau din piețele agro-alimentare, având în vedere că aceste locuri vor fi verificate în permanență.

Citeste si: Drob gustos fără carne. Rețete rapide și delicioase pentru masa de Paște

 

Taguri:

Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.