În noaptea de Înviere, creștinii ortodocși merg în număr cât mai mare la biserică pentru a lua Lumina Sfântă. Purtând în mâini lumânări, aceștia așteaptă ca preotul să împartă tuturor Lumina Învierii. Iată ce se face cu lumânarea de la Înviere imediat după slujbă.
Ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere imediat după ce ajungi acasă?
Unul dintre simbolurile Paștelui este Lumina Sfântă. Creștinii Ortodocși merg în Sâmbăta Mare la biserică pentru a primi Lumina Învierii.
Deși există foarte multe tradiții și superstiții care au în centrul lor lumânarea de la Înviere, preoții spun că acestea nu au legătură cu credința creștină.
Lumânarea nu ar trebui lăsată să se consume în întregime imediat după Înviere, ci ar trebui stinsă și aprinsă câte puțin, în fiecare zi din Săptămâna Luminată.
În popor, există o superstiție potrivit căreia, imediat după ce vin de la slujba de Înviere, credincioșii ar trebui să atingă cu lumânarea pragul de sus și să se închine, obicei despre care se crede că îi poate proteja de rele.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citeste si: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Paște. Ce trebuie să facă toți românii cu un ou roșu
De ce iau credincioșii Lumina Sfântă în noaptea de Înviere?
În Sâmbăta Mare, credincioșii merg la biserică pentru a asista la Miracolul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. După miezul nopții, preoții ies din biserici și îi îndeamnă pe credincioși să se apropie pentru a primi Lumina Sfântă.
Lumina Sfântă vine de la Ierusalim, acolo unde se aprinde în fiecare an, în mod inexplicabil. Este vorba despre o minune care se repetă în fiecare an, în Sâmbăta Mare. Lumina Sfântă este, de fapt, simbolul Învierii, dar și al biruinței vieții asupra morții.
„Creştinii iau lumina Învierii şi suflete şi lumina văzută din jertfa lumânărilor ca simbol şi prezenţă a luminii nevăzute în lume, adică a lui Hristos care a zis: "Eu sunt lumina lumii". Lumina Învierii trebuie păstrată cu înfiorare şi rugăciune în suflet şi răspândită prin fapte bune şi smerenie în jurul nostru, pentru ca noi să devenim oameni ai Învierii.”, este de părere preotul Ioan Istrati, potrivit doxologia.ro.