Paște 2023: Cum se stabilește data în care pică Paștele în fiecare an?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 dec 2023, 05:25

Cum se stabilește data în care pică Paștele în fiecare an

Sursa: pexels

Paște 2023. Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din an, iar anul acesta, Învierea Domnului este celebrată la data de 16 aprilie.

Paște 2023. Spre deosebire de Crăciun, Paștele este sărbătorit într-o dată diferită în fiecare an. Iată cum se stabilește data în care pică Paștele în fiecare an.

Citește și: În ce zi pică 1 mai 2023. Românii au o minivacanță de 3 zile

Cum se stabilește data în care pică Paștele 2023

Paștele pică în fiecare an într-o altă dată, iar acest lucru se întâmplă din cauza a două fenomene, echinocțiul de primăvară și următoarea lună plină, în funcție de data la care se întâmplă ultimul eveniment, data la care se celebrează Paștele poate varia. Cu toate acestea, Paștele este mereu sărbătorit duminica, după cum s-a stabilit tot în secolul IV. 

Sinodului Ecumenic de la Niceea a decis ca Paștele să fie celebrat la diferite date, în anul 325 e.n,

până atunci data în care se serba Paștele era mereu în prima duminică după Nisan 15. Paștele Ortodox este sărbătorit în prima duminică după luna plină ce urmează echinocțiului de primăvară. Există și o excepție, atunci când echinocțiul are loc într-o zi de sâmbătă și coincide cu luna plină, atunci Învierea Domnului poate fi celebrată chiar ziua următoare, duminica.

Paștele Ortodox și cel Catolic se sărbătoresc la date diferite, de cele mai multe ori, asta deoarece cele două biserici folosesc calendare diferite pentru calculul zilei de Paște.

Paștele Ortodox este calculat după calendarul Iulian, iar Paștele Catolic se calculează după Calendarul Gregorian. Următoarea dată la care cele două sărbători vor fi celebrate la aceeași dată va fi la data de 20 aprilie 2025, ultima dată când acestea au fost celebrate în aceeași zi a fost în anul 2017.

Citește și: Eclipsa de soare din 20 aprilie 2023: Ce efect are asupra noastră acest fenomen astronomic

Mesaje de Paște 2023 pentru persoanele dragi

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Hristos a Înviat! Sper că această perioadă să îți aducă liniște și bucurie în suflet și să te încarce cu energie pozitivă.

E ziua în care se naşte speranţa, iubirea şi gândul bun.

E ziua în care iertăm şi dăruim. E ziua Învierii Domnului. Paşte fericit!

Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să vă aducă cele patru taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă. Un Paşte Fericit!

Azi, în zi de sărbătoare să coboare liniştea şi pacea. Minunea Învierii lui Iisus să dăinuie în inimile voastre, să vă lumineze viaţa şi să vă aduca renaşterea credinţei, speranţei, bucuriei cu bunătate şi căldură în suflete! Hristos a Înviat!

Lumina Sfintei Învieri să pătrundă în sufletul şi în inimile voastre bucurându-vă de minunea Învierii Domnului. Paște Fericit! Învierea Domnului să-ţi umple sufletul de lumină, ochii de lacrimile bucuriei, mintea de gânduri frumoase şi inima de iubire! HRISTOS A ÎNVIAT! Fie ca Paştele să-ţi întârească încrederea şi speranţa! Hristos a înviat! Bucuria vine din lucruri mărunte. Liniştea vine din suflet. Lumina vine din inima fiecăruia. Paşte Fericit!

A venit timpul ca speranța, credinţa şi iubirea să învie în sufletele noastre, aduse de Cel care este Calea, Adevărul şi Viaţa! Hristos a înviat!
Abia aștept să ajung lângă voi, cei dragi sufletului meu. Până atunci aveți grijă de voi și faceți curățenie în casă și în suflete. Se apropie Marea Sărbătoare a Învierii Domnului. Să o întâmpinăm așa cum se cuvine!

E atâta lumină în jur, pentru fiecare dintre noi. Lasă lumina să intre în casa sufletului tău şi te vei simţi cu adevărat împlinit. Paște Fericit!

Citește și: Pachetele cu alimente nu vor ajunge la toți beneficiarii înainte de Paște. Marcel Boloș a cerut grăbirea procesului de distribuție

Surse: libertatea.ro, playtech.ro

 

Taguri: