Pe 24 aprilie 2022, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele, cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este însemnată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Care este, de fapt, semnificația Paștelui și ce tradiții, obiceiuri și superstiții se respectă pe 24 aprilie 2022?
Calendar creștin ortodox, 24 aprilie 2022. Paștele ortodox, prăznuit în această duminică
Paștele Ortodox este sărbătorit pe data de 24 aprilie 2022, aceasta fiind cea mai mare sărbătoare a creștinătății.
Ziua Învieriii Domnului mai este cunoscută și sub denumirea de Paște. Această sărbătoare începe la miezul nopții, atunci când se spune că mormântul s-a deschis, iar Iisus Hristos a înviat. Astfel, sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos este un prilej de bucurie.
Practic, Paștele Ortodox semnifică, de fapt, trecerea de la moarte la viața veșnică, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este cea mai mare sărbătoare a religiei creștine.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Paște 2022. Ce trebuie să faci în ziua de Paște pentru a avea parte de noroc?
În ziua de Paște 2022 sunt foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă. Primul lucru pe care trebuie să îl facă toți credincioșii după ce se trezesc este să pună un ou roșu și o monedă de argint într-un vas cu apă curată. Apoi, cu apa din acest vas ar trebui să se spele pe față și să spună următoarele cuvinte: „ Să fiu sănătos și obrazul să-mi fie roșu ca oul; toți să mă dorească și să mă aștepte, așa cum sunt așteptate ouăle roșii de Paști; să fiu iubit ca ouăle în zilele Paștilor. Să fiu mândru și curat ca argintul”
Acest obicei se spune că aduce noroc și belșug.
Tot în ziua de Paște există tradiția de a purta haine noi. Cum această sărbătoare este una a purificării, atât din punct de vedere trupesc, cât și sufletesc, este foarte important ca toți credincioșii să aibă măcar o haină nouă în ziua de Paște 2022 pentru a avea parte de sănătate și noroc.
Se spune că în ziua de Paște niciun credincios nu ar trebui să doarmă. Despre cei care vor face acest lucru se spune că vor fi somnoroși întregul an și că ar putea fi urmăriți de ghinion.
În momentul în care se așază la masa de Paște, credicioșii ar trebui să mănânce, întâi de toate, un ou. Se crede că așa vor avea parte de sănătate și vor fi feriți de rele.
Mai mult decât atât, pentru ca cei din familie să rămână mereu uniți, se spune că primul ou ciocnit la masa de Paște ar trebui împărțit cu toți cei din casă.Există o superstiție care spune că, în ziua de Paște, prima persoană care intră în casă trebuie să fie un bărbat pentru a aduce cu el norocul.
Citeste si: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Paște. Ce trebuie să facă toți românii cu un ou roșu