Paștele 2023: Meniu complet pentru masa de Paște. Ce alimente pregătim în această perioadă

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 04 ian 2024, 05:10

Mâncăruri și preparate tradiționale românești care nu trebuie să lipsească de pe masă în Duminica Paștelui

Sursa: PixaBay

Masa de Paște 2023. Mâncăruri și preparate tradiționale românești care nu trebuie să lipsească de pe masă în Duminica Paștelui.

Paște 2023. În Sfânta și Marea Duminică a Paștilor din 16 aprilie 2023, creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Domnului. Eveniment de o importanță extraordinară care stă la temelia credinței si a Bisericii Creștine, Paștele este și un prilej de sărbătoare, menit să aducă familia laolaltă. Care sunt mâncărurile și preparatele tradiționale specificei mesei de Paște și cum se prepară acestea?

Citește și: Cum se vopsesc ouăle de Paște 2023? Secretul care intensifică culoarea și evită crăparea

Ce trebuie să pui pe masa de Paște 2023 

Roșii sau multicolore, vopsite sau încondeiate, cu vopsea naturală sau din comerț, ouăle de Paște sunt elementul principal al mesei tradiționale din ziua de Paște. Vopsitul ouălor de Paşte se realizează de obicei în joia sau sâmbăta din săptămâna de dinaintea Paştelui, niciodată în Vinerea Mare. 

Pe lângă ouăle vopsite, preparatele din carne de miel sunt specifice mesei de Paște.

Drobul, borșul, stufatul sau friptura de miel sunt pregătite de gospodine și puse pe masă în ziua de Paște. 

Pentru cei care nu consumă carne de miel, aceștia pot folosi carne de porc, de pasăre sau doar din legume pentru a pregăti drobul. 

În ceea ce privește desertul care se servește de Paște, acesta constă în pască sau cozonac care pot fi pregătite în casă sau cumpărate. 

Rețetă drob de miel pentru masa de Paște 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Deși de-a lungul timpului au apărut foarte multe rețete de drob cu carne și organe de pasăre sau de porc și tot atât de multe rețete de drob fără carne, doar cu legume, rețeta clasică de drob de Paște este cea de miel pentru care veți avea nevoie de următoarele ingrediente: 

Citește și: Ouă umplute de Paște- rețete rapide și gustoase. Sunt aperitivele perfecte de pregătit de Învierea Domnului

  • măruntaieile de la un miel (plămâni, rinichi, ficat, inimă, etc)
  • un prapure de la miel
  • o legătură mare de ceapă verde
  • o legătură  mare de usturoi verde
  • 2 ouă crude
  • 5 ouă fierte tare
  • sare
  • piper
  • condimente speciale pentru drob de miel
  • o ceapă mare, sau 2 mai mici
  • 5-6 căței de usturoi
  • o legătură de pătrunjel
  • o lingură de untură pentru uns tava 
  • 2 felii de pâine

Drob de miel pentru Paște. Mod de preparare

Modul de preparare pentru această rețetă clasică de drob de miel  nu este deloc complicat. Trebuie să urmați întocmai pașii de mai jos, iar rezultatul va fi un drob de miel delicios și rumen. 

Măruntaiele se spală bine de tot, în mai multe ape apoi se toacă fie la mașina de tocat, fie la blender.

Procedăm la fel  și cu cozile de la ceapa și usturoiul verde și legătura de pătrunjel.

Adăugăm verdeața peste măruntaie, apoi pisăm usturoiul. Separat călim ceapa tocată mărunt împreună cu partea albă de la usturoi și ceapă.

Când acestea sunt aurii, se adaugă peste măruntaie, se leagă compoziția cu cele 2 ouă și două felii de franzelă înmuiate în apă și stoarse bine. Condimentăm după gust și lăsăm compoziția să se odihnească.

Tava, fie ea de chec, fie o cratiță rotundă, trebuie unsă bine cu untură și tapetată cu prapurele. Prapurele trebuie așezat în jurul compoziției, deci trebuie să avem grijă să treacă bine peste marginile tăvii.

Așezăm în tavă primul strat de compoziție, apoi ouăle fierte întregi. Peste ouă așezăm și al doilea strat de compoziție și închidem prapurele peste el. Dăm tava cu drob de miel la cuptor cca 45 minute – o oră, iar rezultatul va fi pe măsura așteptărilor: un drob de miel de Paște rumen și delicios după rețeta clasică prezentată de  teoskitchen.ro  

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.