Paștele 2023 pică pe 16 aprilie! Cum se stabilește data când se sărbătorește Învierea Domnului în calendarul ortodox

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 10 nov 2023, 04:00

În acest an Paștele ortodox cade pe data de 16 aprilie, iar cel catolic pe data de 9 aprilie.

Sursa: https://pixabay.com/

Paștele ortodox va avea loc duminică, 16 aprilie.

În acest an Paștele ortodox cade pe data de 16 aprilie, iar Paștele catolic cade pe data de 9 aprilie.

Paștele ortodox cade pe data de 16 aprilie

Paștele sau Învierea Domnului este o sărbătoare care nu are o dată fixă, însă se sărbătorește primăvara, în fiecare an.

Paștele este considerată una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor.

De Paște se sărbătorește, bineînțeles, învierea Domnului. De aceea, în mod simbolic, această sărbătoare este asociată cu venirea primăverii și trezirea naturii la viață și se celebrează încă din secolul al XV-lea în preajma echinocțiului de primăvară.

Citește și: Buna Vestire 2023: Cea mai importantă sărbătoare din luna martie! Pe ce dată pică și ce semnificația are pentru credincioși?

Obiceiuri de Paște

Cel mai cunoscut obicei de Paște este cel al vopsirii ouălor în culoarea roșie. Acest lucru se face în Joia Mare. În prezent, sunt folosite și alte culori. Există mai multe mituri care explică de ce este folosită culoarea roșie iar în cele mai multe dintre ele această nuanță reprezintă sângele Mântuitorului. În Europa de Est, deci și în țara noastră, s-a dezvoltat de-a lungul timpului frumosul și elaboratul obicei al încondeierii ouălor de Paște – adică trasarea diverselor modele complexe pe suprafața ouălor după ce acestea au fost vopsite.

Ouăle decorate se spune că îi protejează pe cei din casă de ghinion.

Masa de Paște, care are loc duminică, este un moment foarte important. Pe lângă ouă, se prepară și alte mâncăruri specifice, precum drobul, pasca sau cozonacul. Un alt moment important din cadrul mesei este ciocnitul ouălor de Paște. Se spune că din primul ou ciocnit la masă trebuie să mănânce toată lumea, pentru ca familia să fie unită.

De asemenea, dacă un ou ciocnit are două gălbenușuri, posesorul sau posesoarea trebuie să se pregătească de nuntă.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Calendar Ortodox 27 februarie 2023: Ce sărbătoare este azi? Rugăciune pentru sănătatea și binele familiei, la începutul Postului Paștelui 2023

Cum se stabilește data când se sărbătorește Paștele

În acest an Paștele catolic este sărbătorit cu o săptămână înainte celui ortodox. Atunci când se calculează data Învierii Domnului se ține cont de două aspecte.

Metoda stabilirii procesului prin care se calculează data variabilă a Paștelui a fost stabilită în anul 325 e.n.,

în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea. Determinarea datei pornește de la două fenomene naturale importante: echinocțiul de primăvară, ce are loc pe 21 martie, și următoarea lună plină.

Pentru că luna plină variază, data Paștelui e variabilă, însă tot în secolul IV s-a stabilit că Paștele va fi serbat mereu duminica.

Înainte de decizia Sinodului, creștinii foloseau calendarul ebraic drept referință și serbau Paștele în prima duminică după Nisan 15. Astăzi, Paștele Ortodox e sărbătorit în prima duminică după luna plină ce urmează echinocțiului de primăvară.

Dacă echinocțiul are loc într-o zi de sâmbătă și coincide cu luna plină, atunci Paștele poate fi serbat chiar a doua zi, duminica. Dacă Pastele iudaic (14 Nisan) cade duminica, Paștele creștin va fi sărbătorit următoarea duminică.

Paștele Ortodox și Paștele Catolic au, de obicei, date diferite pentru că cele două biserici folosesc calendare diferite pentru calcul. 

Paștele ortodox și cel catolic, pică în 2024 pe data de 5 mai respectiv 31 martie.

Sursă: wobiz.ro