Paștele Catolic 2022. Cum sărbătoresc romano-catolicii Învierea Domnului

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 13 ian 2023, 10:20

Cum sărbătoresc catolicii Paștele

Sursa: PixaBay

Creștinii romano-catolici din întreaga lume se pregătesc să celebreze una dintre cele mai importante sărbători religioase și anume Învierea Domnului. Paștele Catolic 2022 va fi sărbătorit duminică, 17 aprilie, cu o săptămână înaintea Paștelui ortodox.

Paștele Catolic 2022 va fi sărbătorit duminică, 17 aprilie, de peste un miliard de creștini catolici din întreaga lume. Aceștia vor celebra sărbătoarea Învierii Domnului cu o săptămână înaintea Paștelui Ortodox. 

Începând cu Marea Schismă care a avut loc în anul 1054, creștinii ortodocși și cei catolici sărbătoresc Paștele în zile diferite, excepțiile fiind foarte rare. De exemplu, următoare dată când credincioșii catolici și cei ortodocși vor sărbători Învierea Domnului în aceeași zi va fi abia în anul 2025, pe 20 aprilie.

Catolicii sărbătoresc Învierea Domnului 

Ziua de 17 aprilie va fi o zi importantă pentru credincioșii catolici din întreaga lume care se pregătesc să celebreze Învierea Domnului sărbătoare care nu are dată fixă nici în calendarul catolic și nici în cel creștin-ortodox.

Paștele se stabilește după echinocțiul de primăvară și luna plină, iar motivul pentru care Învierea Domnului nu are aceeași dată la catolici și ortodocși este legat de faptul că cele două biserici folosesc calendare diferite.

Biserica ortodoxă folosește calendarul iustinian, pe stil vechi, în timp ce biserica catolică folosește calendarul gregorian, implementat de Papa Grigore al XIII-lea, în anul 1582. 

Paștele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie și niciodată în luna mai, în timp ce cel ortodox poate cădea în aprilie sau mai și niciodată în martie, notează agromedia.ro. 

Cum sărbătoresc catolicii Paștele 

Cum sărbătoresc catolicii Paștele   se poate observa în Săptămâna Mare, atunci credincioșii cântă imnuri și citesc pasaje din Biblie. La sfârşit, participanţii sunt împărtăşiţi cu ostie (pâine nedospită) şi se practică „procesiunea”, înconjurarea bisericii de către preoţi şi credincioşi.

Potrivit regulilor catolice, modul cum sărbătoresc catolicii Paștele are strânsă legătură cele trei zile sfinte: Joia Sfântă – Cina Domnului, Vinerea Sfântă – Patima și moartea Domnului și Sâmbăta Sfântă – ziua tăcerii şi a aşteptării.

Acestea sunt cunoscute drept „Triduumul Pascal” și reprezintă preambulul Învierii, scrie alba24.ro. 

Citeste si: Obiceiuri și tradiții de Florii la catolici. De ce trebuie să se spele fetele pe cap cu apă și busuioc

Vinerea Neagră reprezintă pentru catolici ziua în care Hristos a fost răstignit, pe muntele Golgota. Seara, în biserici se oficiază Denia Prohodului, adică slujba de înmormântare.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Credincioşii catolici dau ocol bisericii de trei ori. Sfântul Epitaf, o bucată de pânză pe care este brodată scena uneia dintre minunile înfăptuite de Iisus, este pus pe Sfânta Masă.

În ziua Vinerii Mari, catolicii consideră că este bine țină post negru.

În noaptea de sâmbătă spre duminică are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. Prin celebrarea din această Noapte Sfântă se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Iisus Hristos Înviat. 

Există multe asemănări între modul cum sărbătoresc catolicii Paștele și modul în care sărbătoresc creștinii ortocși Învierea Domnului. 

De exemplu vopsitul ouălor, care se face la catolici în Vinerea Mare, atunci când gospodinele pregătesc bucate alese, frământă cozonaci, pregatesc ciorba și friptura de miel și prepară pască. 

Obiceiurile și tradițiile referitoare la modul cum sărbătoresc catolicii Paștele sunt numeroase, amintim printre acestea momentul în care preoții spală picioarele unui credincios și apoi le sărută, în semn al smereniei față de Domnul. 

Citeste si: Zile libere Paște ortodox și catolic 2022. Câte zile libere legale vor avea românii în acest an cu ocazia sărbătorilor pascale

Referitor la modul c um sărbătoresc catolicii Paștele   amintim și de unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri de Paște ale sașilor din Transilvania și anume obiceiul stropitului.

Obiceiul a ajuns în Transilvania prin intermediul saşilor, dar s-a răspândit pe filieră maghiară, apoi a fost adoptat şi de români. Baieții adunați în grupuri merg la fete acasă a doua zi de Paste, unde intreabă părinții fetelor dacă primesc cu udatul, în timp ce rostesc urmatoarea poezie  „Am fost într-o pădure verde, am vazut o viorea albastră, care statea să se ofilească. Îmi dați voie să o stropesc?”; sau: „ Am auzit că aveți o floare frumoasă, am venit s-o udăm să nu se ofilească”. O altă variantă de poezie este: „Într-un coș cu viorele, cântă două păsărele, păsările ciripesc, îmi dați voie să stropesc?”.

În trecut băieții udau fetele cu apă proaspătă din fântână. Mai recent au început să folosească apă de colonie, spray și parfum. Fetele îi așteaptă acasă îmbracate frumos și le ofera ouă roșii și cozonac, apoi îi poftesc la masa de Paste. A doua zi fetele se laudă cu cât de mulți stropitori au avut. Se zice că niciunei fete nu îi va merge bine anul respectiv dacă nu este udată, potrivit newsturism.ro.