Paștele ortodox sărbătorit în Grecia: Obiceiuri și tradiții elene de pe Insula Corfu

Author: Cristina Mocanu

Paștele ortodox sărbătorit în Grecia

Sursa: pixabay.com

Cum sărbătoresc grecii Paștele ortodox 2024? Ce tradiții și obiceiuri se mai păstrează în Insula Corfu?

În inima culturii elene, Paștele ortodox este una dintre cele mai așteptate și sacre sărbători, marcând nu doar renașterea spirituală a credincioșilor, ci și un moment de adâncă comuniune familială și comunitară. În Grecia, acestă sărbătoare este înfățișată cu o bogăție de tradiții vechi și obiceiuri încărcate de semnificație spirituală, reflectând profunzimea credinței și a culturii elene. Începând cu pregătirile din timpul postului și culminând cu evenimentele din Săptămâna Mare, Paștele ortodox în Grecia este marcat de ceremonii religioase solemne, procesiuni impresionante și mese tradiționale îmbelșugate. Această sărbătoare este un moment de bucurie și reuniune pentru greci, în care tradițiile vechi sunt păstrate cu sfințenie și transmise din generație în generație.

Cum au loc pregătirile de Paște în Grecia?

Paștele ortodox reprezintă una dintre cele mai sacre și tradiționale sărbători pentru greci, aducând împreună credința, comunitatea și bucuria într-un mod unic și profund. În Grecia, pregătirile pentru Paște încep odată cu intrarea în post și culminează cu evenimentele din Săptămâna Mare, într-o serie de ritualuri și obiceiuri încărcate de semnificație spirituală și culturală.

Pregătirile pentru Paște în Grecia încep cu mult timp înainte de sărbătoare. Odată cu începerea postului, credincioșii se angajează într-o perioadă de rugăciune, meditație și abstinență, pregătindu-se spiritual pentru celebrarea Învierii Domnului. Această perioadă este marcată și de pregătirea materială, în care femeile din familie încep să coacă pâinea tradițională de Paște, Tsoureki, și să vopsească ouăle în roșu, culoare simbolică a vieții și a sângelui lui Hristos.

Unul dintre cele mai vechi și semnificative obiceiuri este acela de a pune primul ou roșu la icoană, ca un simbol de protecție pentru casă și familie împotriva răului. Acest gest reflectă credința profundă a grecilor în puterea și binecuvântarea divină în viața de zi cu zi.

Pe măsură ce se apropie Săptămâna Mare, atmosfera se încarcă cu solemnitate și doliu, reflectând suferința lui Hristos înaintea Învierii.

Slujbele din biserici devin din ce în ce mai intense, iar credincioșii participă la procesiuni și reprezentări ale Patimilor Domnului. Joi seara, slujba bisericii include o reprezentare simbolică a răstignirii, iar comunitatea se adună pentru a marca începutul perioadei de doliu.

Cetatea veche din Corfu
[Sursa: pixabay.com]

Sfânta Vineri este ziua de doliu și abstinență, în care credincioșii se reculeg în rugăciune și meditație asupra jertfei lui Hristos. Alimentele consumate în această zi sunt simple și fără ulei, iar slujba Plângerii (Epitáphios Thrēnos) aduce în sufletele credincioșilor amintirea suferinței lui Hristos și a durerii sale.

Sâmbăta Sfântă vine cu aducerea Flăcării Eterne, moment în care lumina Învierii este adusă de la Biserica Ortodoxă din Ierusalim și răspândită în întreaga Grecie. Pregătirile finale pentru Înviere încep în dimineața zilei de sâmbătă, când se pregătesc mâncărurile tradiționale pentru masa de Paște. Supa magiritsa și alte delicatese sunt preparate pentru a întrerupe postul și a marca începutul sărbătorii.

Slujba de Înviere de la miezul nopții este un moment central al sărbătorii, în care credincioșii se adună în biserici pentru a participa la ceremonia solemnă a Învierii. Lumânările speciale de Paște, numite „labatha“, sunt aprinse și aduc lumina Învierii în sufletele credincioșilor. După ce preotul strigă „Christos Anesti!“ (Hristos a înviat!), lumina Învierii este transmisă de la un credincios la altul, iar atmosfera se umple de bucurie și cântări religioase.

În zorii zilei de duminică, Paștele este sărbătorit prin masă tradițională, care include mielul pe grătar, Tsoureki (pâine dulce) și ouă roșii. Obiceiul ciocnirii ouălor, cunoscut sub numele de „tsougrisma“, aduce noroc și prosperitate în noul an și reprezintă un moment de bucurie și unitate pentru familii și comunități.

Insula Corfu
[Sursa: pixabay.com]

Citește și: Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească în Vinerea Mare: Ce nu este bine să faci în această zi

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Tradiții și obiceiuri din Insula Corfu

Insula Corfu atrage cu ocazia Sărbătorilor Pascale mii de vizitatori, aceștia arătându-se încântați de modul în care locuitorii insulei aleg să petreacă cea mai însemnată sărbătoare a creștinătății. Procesiunile și ceremoniile debutează începând cu Duminica Floriilor, când se organizează o procesiune a moaștelor Sfântului Spiridon, patronul insulei, care se crede că a salvat-o de la o ciumă mortală în anul 1629. Această tradiție, care datează încă din 1630, adună trupele insulei și are loc în fiecare an, fiind urmată de un concert al Societății Filarmonice „Mantzaros” la Teatrul Municipal. În Săptămâna Mare, seri de muzică și poezie pe teme religioase sunt organizate în zilele de luni și marți, iar miercuri seara are loc un concert de muzică bisericească.

Insula Corfu
[Sursa: pixabay.com]

Joia Sfântă este marcată de vopsirea ouălor roșii și de lectura Celor Douăsprezece Evanghelii la biserică. Un aspect deosebit al Paștelui în Corfu este faptul că, în ciuda diferenței de calendar, Biserica Catolică participă la toate evenimentele organizate de Biserica Ortodoxă, contribuind astfel la apropierea celor două comunități. Procesiunea epitafului se desfășoară în toate parohiile insulei, iar în orașul Corfu, trupele muzicale intonează arii diferite în timpul procesiunilor, creând o atmosferă solemnă și emoționantă.

Sâmbăta Mare aduce o serie de tradiții specifice din Corfu, printre care simularea unui cutremur la Biserica Madona Străinilor la ora 6 dimineața, urmată de interpretarea cântecelor tradiționale de către sutele de formații muzicale ale insulei. Epitaphios, ceremonia îngropării simbolice a lui Iisus Hristos, are loc în dimineața de sâmbătă, iar procesiunile pline de emoție și moaștele Sfântului Spiridon contribuie la atmosfera unică a sărbătorii.

Insula Corfu
[Sursa: pixabay.com]

Citește și: Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge în România: Patriarhia va distribui Focul Haric și către Republica Moldova

Pe lângă aceste tradiții religioase, Paștele în Corfu este marcat și de obiceiuri specifice, precum aruncarea ulcioarelor de lut de la balcoane în timp ce se rostește urarea tradițională "Hristos a Înviat", un obicei cu rădăcini în perioada venețiană. Slujba de Înviere este oficiată în aer liber la Catedrala Catolică și este urmată de petreceri tradiționale cu supă tsilichourda, vin și prăjituri fogatsa. În prima zi de Paște, se consumă supa tradițională avgolemono, iar mielul tradițional este pregătit în a doua zi.

Cu tradițiile sale unice și atmosfera vibrantă, Corfu oferă o experiență de neuitat pentru cei care aleg să petreacă Sărbătorile Pascale în această insulă pitorească din Marea Ionică.