A fost luată decizia de a nu mai fi distribuite pastile cu iod populației din România în urma refuzurilor medicilor de familie de a da aceste pastile din cabinetele lor, potrivit România TV.
Pastilele cu iod nu vor mai ajunge la români dacă nu au o urgență de tip nuclear
Medicii au spus că nu vor să dea pastile cu iod fiindcă acest lucru ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete. Așadar, românii nu vor mai putea lua pastile cu iod decât în cazul unui accident nuclear.
„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor.
Ministerul Sănătății a declarat, în campania de informare a populației, că în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbției radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiații.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„Odată cu distribuția acestor pastile până la nivelul DSP tre buie să demarăm 2 proceduri: prima este legată de o campanie de informare. Oamenii trebuie să știe despre ce e vorba. Nu trebuie să luăm astfel de produse decât atunci când e necesar.
Nu are rost să iei aiurea, preventiv, o substanță care, dacă o iei necontrolat, poate să producă efecte adverse. Mai mult, cantitatea pe care o iei trebuie să fie cea recomandată, nu alta, pentru că poate să aibă efecte negative.
Le dăm doar la persoanele care au maximum 40 de ani, ulterior nu sunt recomandate decât unor persoane care sunt expuse direct în zona de producere a unui astfel de incident. Utilitatea acestor pastile este în primele 6 ore, maxim 12 ore de la expunere”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.