Denumirea de păstrăvul somonat ne-ar duce cu gândul la o specie hibridă, nenaturală. Este însă vorba despre un peşte crescut chiar ăn România care are carnea de culoare rozalie datorită unui regim alimentar specific, gândit pent a obține o carne de pește mai sănătoasă.
Cât peşte consumă românii?
În ultimii ani peștele a ajuns să fie destul de rar pe mesele românilor. Un român consumă, astfel, în medie 5 kilograme de peste pe an.
Ovidiu Fărcaș din Dârlos, județul Mureș, este un crescător autohton de păstrăv care a optat pentru acestă specie mai puțin cunoscută de pește. El a detaliat pentru super-hrana.ro, procesul de creştere a acestor peşti.
Acest păstrăv somonat este de fapt un păstrăv curcubeu, care are o dietă specială. Astfel, el îşi schimă culoarea cărnii.
Acestă specie a devenit popularizată rapid şi se cultivă până şi astăzi în aproape toate ţările europene, în special în cele de coastă cu climă temperată.
”Nu este vreo mutație genetică așa cum ar putea crede unii sau cine știe ce încucișare totul vine din alimentație. Aceași alimentație bogată în beta-caroten care se dă și somonului de crescătorie în faza de îngrășare pentru a obține o carne roz. Tocmai de aceea culoarea cărnii nu influențează gustul, păstrăvul somonat își păstrează gustul specific de păstrăv, ușor dulceag și cu un miros fin de mâl. Pielea groasă a păstrăvului păstrează carnea din inerior foarte fragedă”, a explicat pentru super-hrana.ro Ovidiu Fărcaș.
Cui îi este recomandat păstrăvul somonat
Acest peşte nu conține mercur și este extrem de sănătos. Astfel, se recomandă consumul de pește în special femierilor însărcinate, vârstnicilor și copiilor preșcolari. ”La femeile însărcinate păstrăvul are un rol foarte important în dezvoltare normală a fătului, iar la vârstnici conținutul bogat în acizi grași omega-3 îi protejează împotriva bolilor cardiovasculare.
”Păstrăvul de crescătorie e unul dintre cei mai siguri peşti de consumat, din punctul de vedere al conţinutului de mercur. În plus, e bogat în substanţe nutritive. Conține foarte multe proteine de calitate care contribuie la buna funcționare a organismului. Pe lângă acestea, are multă vitamina B 12, vitamina B6, niacină, potasiu, fosfor şi seleniu. Conţine câteva grăsimi, însă acestea sunt grăsimi bune- omega 3, ce ne protejează de apariţia bolilor cardiovasculare şi scad riscul apariţiei unor boli neurologice”, a explicat producătorul.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Atenţie la excese!
Acest pește reprezintă o sursă importantă de colesterol, prin urmare consumul lui trebuie să fie moderat.
”Ca mai toate sursele alimentare care îți furnizează omega-3 și păstrăvul este bogat în colesterol, iar consumat în exces sau în asociere cu un consum ridicat de suplimente pe bază de ulei de pește ar putea crește riscul apariției unor hemoragii sau probleme digestive”, spus producătorul.
Ovidu Fărcaș a mai declarat în interviul pentru super-hrană.ro că această afacere a început din pasiune.
” Totul a început din dorința de a putea pune pe masa familiei mele pește proaspăt crescut la noi în curte și hrănit cu produse a căror provenintă o cunoaștem. Nu am vrut să mai cumpărăm pește de la supermarket despre care nu știm de unde este pescuit sau crescut, când a fost adus, de unde și mai ales cu ce a fost hrănit. Acum suntem în faza de experiment, am vrut să văd dacă mă descurc în această activitate, dacă peștele se poate adapta la condițiile specifice de la noi din zonă ”, a declarat el.
Carnea roz se obține din alimentaţie
Specia de păstrăv somonat este, practic, un păstrăv curcubeu obișnuit a căruia alimentație este asemănătoare cu a somonului. Acest aspect dă culoarea cărnii păstrăvului, care este asemănătoare cu cea a somonului.
”Pe lângă hrana pe care o cumpărăm de la magazinele specializate păstrăvul somonat mai primește alimente bogate în beta-caroten: ardei roșu, bucăți de morcovi și alge roșii care au un conținut bogat de astaxantina. Prin această alimentație carnea păstrăvului capătă o culoare naturală roz deschis, fără să folosim alte trucuri așa cum se întâmplă în marile crescătorii de astfel de pești din: Italia, Danemarca, Franța, Spania sau Germania. Carnea păstrăvului crescut de mine este mult superioară păstrăvului care se găsește în marile hipermarketuri, iar schimbarea culorii cărnii nu influentează cu nimic gustul”, a mărturisit Ovidiu pentru food-retail.agrointel.ro în legătură cu tipul de hrană pe care îl folosește pentru a obține carne de culoare roz.
Pești hrăniţi cu organe de cal sau vită
Micul producător de pește din România încearcă să aduc pe piață un produs cât mai curat, hrănit cu cereale și bucăți de legume pentru a oferi o culoare naturală a cărnii. Pe de altă parte, marile păstrăvării din Europa recurg la metode de hrănire cel puțin controversate.
Citeste si: Peste toxic: ce sa nu mai mananci, lista celor mai toxici pesti
”Să vă explic un pic cum stă treaba cu păstravii pe care îi găsiți pe rafturile marilor magazine, ei sunt hrăniți în majoritatea păstrăvăriilor europene cu organe de cal și vită, pentru a lua foarte repede în greutate. În schim eu îi cresc cu mâncare granulată pe bază de cereale, fără făinuri din carne sau sânge de animale, pentru că nu vreau să îmi pierd clienții. În momentul în care cumpărați un pește de la mine o să vă dați seama imediat de gustul deosebit pe care îl are carnea peștelui crescut cu cereale față de cel din magazin hrănit cu tot felul de prostii”, a mai spus Fărcaș.