Pateu vegetal: este toxic sau nu? Pericolul din pateul vegetal: ce se intampla cand il mananci

Autor: B.M.
Actualizat: 30 nov 2020, 05:05
Pateu vegetal: este toxic sau nu? Pericolul din pateul vegetal

Pateu vegetal: este sanatos sau nu? Cum sa iti dai seama daca pateul vegetal este toxic sau nu.

Pateul vegetal este unul dintre cele mai populare produse in perioada postului. Este usor de mancat, satios si are un gust bun, motive pentru care reprezinta alegerea multor persoane la micul dejun.

Putina lume stie insa ca nu toate pateurile vegetale sunt sanatoase iar consumul lor nu aduce niciun beneficiu pentru organism, ba dimpotriva, poate provoca diverse probleme.

Iata ce contine pateul vegetal: afla daca este toxic sau nu.

Citeste si: Usturoi toxic: cum deosebesti usturoiul bun de cel toxic

Citeste si: Dovlecei toxici: cand devin dovleceii toxici, arunca-i daca vezi aceste semne

Citeste si: Branza toxica: cum iti dai seama ce branza este toxica pentru organism! Semnele care iti arata ca nu e 100% naturala

Pateul vegetal: cand este toxic pateul vegetal

Un stiu facut chiar de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a demonstrat ca majoritatea pateurilor vegetale din comert au in compozitie o cantitate mare de E-uri si chimicale, in medie 12 aditivi alimentari.

Astfel, pateul vegetal contine, printre altele, caragenan (E407), monoglutamat de sodiu (E621), ascorbat de sodiu (E301), polifosfati, zahar sau sare in cantitati importante.

Toate aceste chimicale au efecte nocive asupra organismului uman.

Caragenanul, spre exemplu, este un inflamator extrem de puternic care poate determina aparitia unor boli digestive precum ulcer sau cancerul de colon. Caragenanul este toxic si pentru rinichi si ficat, deoarece are actiune anticoagulanta.

Monoglutamatul de sodiu este adaugat in pateul vegetal pentru a-i oferi un gust mai bun. Consumul regulat are insa numeroase efecte neplacute: s-a demonstrat ca monoglutamatul creste tensiunea arteriala, duce la obezitate si poate determina aparitia unor boli precum Parkinson, Alzheimer sau dementa.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

S-a descoperit si ca majoritatea pateurilor vegetale din comert contin cel putin un gram de sare, in conditiile in care doza maxima recomandata este de aproximativ 5 grame pe zi.

De asemenea, in componenta multor pateuri vegetale este specificat un continut de uleiuri vegetale, insa nu se declara provenienta lui. Unele tipuri de uleiuri vegetale pot fi extrem de toxice pentru organism.

Citeste si: Bulz ciobanesc. Reteta traditionala din Moldova de bulz ciobanesc cu branza de burduf

Pateul vegetal: cum alegi un pateu vegetal care nu este toxic

Pentru a te asigura ca pateul vegetal este cat mai sanatos, atunci cand il cumperi alege unul care sa contina boabe de soia si care sa aiba cat mai putine ingrediente pe langa acesta.

Pateul vegetal poate fi preparat destul de usor si acasa, si vei obtine astfel un preparat 100% natural. Poti face pateu vegetal fie din plante radacinoase, precum morcov, telina, pastarnac sau patrunjel, fie din leguminoase, precum soia, linte, mazare sau naut.

Tot ce trebuie sa faci este sa le fierbi, sa le pasezi la blender si sa adaugi condimente dupa gust.

Citeste si: Adevarul despre covrigi: cat de sanatosi sunt de fapt covrigii

Pateu vegetal non toxic: reteta de pateu vegetal 100% natural si sanatos

Iata un exemplu de reteta de pateu vegetal, pe care o puteti prepara extrem de usor acasa. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: o cutie de conserva de naut, 100 de grame de fasole, o lingura de pasta de susan, doi catei de usturoi, trei ardei grasi rosii, chimen, coriandru, sare, lamaie si ulei de masline.

Initial se pregatesc ardeii grasi rosii, care trebuie sa fie copti. Se pune si fasolea la fiert, sau se poate opta pentru fasole la conserva. Ulterior punem toate ingredientele intr-un blender si le pasam foarte bine, pana cand obtinem o pasta cu o consistenta omogena.

La final se adauga aproximativ doua linguri de ulei de masline, se stoarce zeama de la o lamaie, se adauga pasta de susan, chimen, coriandru si sare dupa gust.

Se mesteca foarte bine si se serveste de preferat pe paine usor prajita, pentru un gust desavarsit. Pofta buna!