Patronii ce nu le oferă condițiile necesare angajaților, mai ales în perioadele caniculare ale anului, vor fi amendați de către Inspectoratul Teritorial de Muncă, cu sume cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.
Patronii nu au voie să își pună angajații la muncă în acest interval orar
Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă au început să realizeze razii la nivel național pentru a se asigura că toți angajații au condițiile necesare pentru a lucra în timpul perioadei caniculare a anului, în care temperaturile pot ajunge la peste 40 de grade Celsius. Situațiile în care angajații lucrează în aer liber sau în imobile ce nu dispun de aer condiționat au fost cele ce au tras un semnal de alarmă pentru inspectorii de la Inspectoratul
Angajații ce trebuie să își presteze munca în imobile fără aer condiționat sau în aer liber trebuie să suporte temperaturi ridicate, ce pot să depășească 40 de grade Celsius, astfel se cer condiții decente de muncă pentru angajați. Inspectoratul Teritorial de Muncă recomandă ca în intervalul 11:00 – 17:00, activitățile foarte solicitante să fie suspendate, iar patronii ce nu se conformează vor primi amenzi cuprinse între 1.500
și 2.500 de lei.Inspectorii fac acum verificări și cu privire la pauzele pe care angajații le primesc, ținând cont că legislația în vigoare se cere ca atunci când temperaturile trec de 37 de grade Celsius, muncitorilor trebuie să li se asigure spații ventilate la locul de muncă. În zilele caniculare ale anului, angajații sunt obligați să poarte echipament de protecție, iar angajatorii trebuie să asigure inclusiv dușuri pentru oameni.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Sancțiunile pentru angajatori sunt cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei
Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă desfășoară razii la nivel național pentru a verifica dacă angajații lucrează în condiții decente, iar Constantin Bujor, inspectorul șef ITM București a anunțat la detaliile la care sunt atenți în timpul controalelor.
„În primul rând, e nevoie de asigurarea unei ape minerale carbogazoase, în volum de 2-4 litri pentru fiecare persoană, zilnic, pe schimb. Atunci când se comunică, temperaturile respective depășesc valoarea de 37 de grade două zile consecutive. Angajatorul trebuie să asigure anumite măsuri organizatorice, acordarea unui echipament de protecție.
Trebuie să asigure un control medical specific, spații de termoreglare a muncii acolo unde le permite acest lucru și, nu în ultimul rând, ar trebui să segmenteze programul de lucru până la ora 11 și după ora 17”, a declarat acesta.