Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 06.06.2023- 24.08.2023 au fost înregistrate 21 de infectări cu virusul West Nile și patru decese.
Patru persoane au decedat în urma infectării cu virusul West Nile
”De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (06.06.2023) până la data de 24.08.2023 s-au înregistrat 21 de cazuri confirmate de infecţie cu virusul West Nile”, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Citește și: O bacterie periculoasă a ucis deja cinci oameni. Ce este Legionella și cum se manifestă
Potrivit raportului, din cele 21 de persoane infectate, 14 sunt de sex masculin și șapte de sex feminin. În Capitală au fost înregistrate cinci cazuri, în Dolj două cazuri, Galaţi și Ilfov câte trei cazuri, Iaşi și Olt câte două cazuri, Prahova, Sibiu, Satu Mare şi Tulcea câte un caz.
Decesele au fost înregistrate în judeţele Satu Mare, Ilfov, Dolj şi Prahova. Specialiștii alertează populația și propun metode pentru a evita infectarea cu virusul West Nile.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Un studiu efectuat în Belgia a stârnit îngrijorarea cercetătorilor
„În faţa acestor riscuri de contaminare, în special al răspândirii febrei West Nile, reacţia este adesea de a dispersa insecticide. Dar, odată cu această rezistenţă, acest mijloc de control nu va mai fi o opţiune, iar noi vom fi mai vulnerabili”, susține Institutul de Medicină Tropicală din Anvers (ITG).
Citește și: Pastila de țânțari e apa plată! Trucul care te ajută să scapi rapid de micile insecte
În cazul în care țanțarul dezvoltă o rezistență la metodele clasice, cercetătorii s-au gândit la controlul biologic şi la ajutorul inteligenţei artificiale. Virusul afectează caii și păsările, dar în ultimii ani s-a răspândit și-n rândul oamenilor, iar în cazuri rare poate duce chiar și la deces.
”Incidenţa cazurilor pe grupe de vârstă ilustrează faptul că grupa de vârstă cea mai afectată este de peste 65 de ani”, au declarat pentru Gândul reprezentanții Institutului Cantacuzino.
Medicii recomandă evitarea expunerii la țânțari, utilizarea substanțelor chimice repelente pentru țânțari, împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă, asigurarea desecării bălților de apă din jurul gospodăriei, îndepărtarea recipientelor de apă stătută și gunoiului menajer din gospodărie.