Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce

Autor: Diana Ghita

Șoferii care nu au consumat substanțe interzise și-au primit înapoi permisele

Sursa: Unsplash

Ordonanța referitoare la măsurile de siguranță rutieră a început deja să fie pusă în aplicare, cu tot cu noile prevederi, deoarece patru șoferi și-au primit permisele de conducere înapoi după ce rezultatele analizelor au fost eliberate în mai puțin de 48 de ore de la recoltare.

Această informație a fost comunicată miercuri de Radu Gâtan, șeful Brigăzii Rutiere a Capitalei. Noile reglementări, care au intrat în vigoare luni, se aplică și celor care au refuzat testarea pentru alcool și droguri sau au fost depistați pozitiv la DrugTest de la 29 iunie, data publicării Ordonanței 84 în Monitorul Oficial.

Șoferii și-au primit înapoi permisele după ce s-a dovedit că nu au consumat substanțe interzise

Din cei 27 de șoferi testați pozitiv de la finalul lunii iunie până la data de 15 iulie, rezultatele analizelor de sânge au fost pozitive pentru 24 dintre ei, conform Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, iar cei patru care au declarat consumul unor medicamente au primit rezultate negative.

Marți, 16 iulie, Brigada Rutieră a restituit permisele de conducere celor patru persoane în cauză. Radu Gâtan a subliniat că rezultatele analizelor au fost disponibile în mai puțin de 48 de ore de la recoltare.

Citește și: Șoferii testați pentru consumul de substanțe interzise își pot primi permisele dacă analizele nu sunt gata în 72 de ore! Ordonanța de urgență care prevede acest lucru a fost publicată în Monitorul Oficial

„Încă din momentul în care Brigada Rutieră a primit buletinele de analiză toxicologică de la INML, colegii mei au procedat la validarea dreptului de a conduce în bazele de date, astfel încât să nu fie nicio problemă în situația în care conducătorul este oprit în trafic”,  a

explicat șeful Brigăzii Rutiere a Capitalei, într-o conferință de presă.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: VIDEO Adrian Cuculis, despre relația pe care a avut-o cu mama lui în adolescență și cum a pășit pe drumul independenței de la 16 ani. “Nu voi uita niciodată.”

Radu Gâtan a vorbit despre o nouă procedură în testarea pentru consumul de alcool

De asemenea, Gâtan a explicat că legislația permite retestarea șoferilor pentru alcool, dacă valoarea inițială este între 0,01 și 0,10, după un interval de minim 15 minute și maxim 20 de minute. Această măsură este necesară deoarece rezultatul inițial poate fi influențat de factori temporari, cum ar fi utilizarea apei de gură, consumul de bomboane cu lichior sau gumă de mestecat.

„S-a considerat că este o perioadă de timp suficientă pentru eliminarea alcoolului. Specialiștii IGPR în colaborare cu cei de la INML (au decis acest lucru – n.red.)”,  a explicat Radu Gâtan, în cadrul conferinței.

Ordonanța de urgență care impune suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care nu acceptă testarea sau sunt depistați pozitiv pentru alcool sau substanțe psihoactive și prevede returnarea permisului dacă rezultatele analizelor nu sunt obținute în termen de 72 de ore de la recoltare, a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Citește și: Ce se întâmplă cu Ordonanța OUG 84 antidrog după protestul organizat de comunitatea Declic. Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul

Joia trecută, Executivul a aprobat proiectul de ordonanță de urgență destinat îmbunătățirii siguranței rutiere. Noile reglementări aduc clarificări importante referitoare la procedurile aplicabile șoferilor suspectați de consum de substanțe psihoactive și celor care refuză să fie testați.