Această informație a fost comunicată miercuri de Radu Gâtan, șeful Brigăzii Rutiere a Capitalei. Noile reglementări, care au intrat în vigoare luni, se aplică și celor care au refuzat testarea pentru alcool și droguri sau au fost depistați pozitiv la DrugTest de la 29 iunie, data publicării Ordonanței 84 în Monitorul Oficial.
Șoferii și-au primit înapoi permisele după ce s-a dovedit că nu au consumat substanțe interzise
Din cei 27 de șoferi testați pozitiv de la finalul lunii iunie până la data de 15 iulie, rezultatele analizelor de sânge au fost pozitive pentru 24 dintre ei, conform Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici”, iar cei patru care au declarat consumul unor medicamente au primit rezultate negative.
Marți, 16 iulie, Brigada Rutieră a restituit permisele de conducere celor patru persoane în cauză. Radu Gâtan a subliniat că rezultatele analizelor au fost disponibile în mai puțin de 48 de ore de la recoltare.
„Încă din momentul în care Brigada Rutieră a primit buletinele de analiză toxicologică de la INML, colegii mei au procedat la validarea dreptului de a conduce în bazele de date, astfel încât să nu fie nicio problemă în situația în care conducătorul este oprit în trafic”, a
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Radu Gâtan a vorbit despre o nouă procedură în testarea pentru consumul de alcool
De asemenea, Gâtan a explicat că legislația permite retestarea șoferilor pentru alcool, dacă valoarea inițială este între 0,01 și 0,10, după un interval de minim 15 minute și maxim 20 de minute. Această măsură este necesară deoarece rezultatul inițial poate fi influențat de factori temporari, cum ar fi utilizarea apei de gură, consumul de bomboane cu lichior sau gumă de mestecat.
„S-a considerat că este o perioadă de timp suficientă pentru eliminarea alcoolului. Specialiștii IGPR în colaborare cu cei de la INML (au decis acest lucru – n.red.)”, a explicat Radu Gâtan, în cadrul conferinței.
Ordonanța de urgență care impune suspendarea permisului de conducere pentru șoferii care nu acceptă testarea sau sunt depistați pozitiv pentru alcool sau substanțe psihoactive și prevede returnarea permisului dacă rezultatele analizelor nu sunt obținute în termen de 72 de ore de la recoltare, a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
Joia trecută, Executivul a aprobat proiectul de ordonanță de urgență destinat îmbunătățirii siguranței rutiere. Noile reglementări aduc clarificări importante referitoare la procedurile aplicabile șoferilor suspectați de consum de substanțe psihoactive și celor care refuză să fie testați.