Patru zile de minivacanță pentru români în luna august: Ce alte zile libere mai urmează în 2024

Autor: Andrei Costanda

Pe lângă cele 4 zile, românii vor mai avea liber de Sfântul Andrei, de Ziua Națională și de Crăciun

Sursa: Freepik

Angajații români se pregătesc pentru o nouă minivacanță de patru zile în luna august, datorită zilelor libere legale și unei decizii recente a Guvernului.

În luna august, angajații din România vor avea oportunitatea de a se bucura de o minivacanță de patru zile consecutive, grație zilelor libere legale și unei zile suplimentare acordate de Guvern.

Minivacanță de 4 zile de Sfânta Maria

Astfel, pe data de 15 august, românii vor avea liber cu ocazia Adormirii Maicii Domnului, o sărbătoare religioasă care este și zi liberă legală de câțiva ani încoace.

Pentru angajații din sectorul public, Guvernul a decis să acorde și ziua de 16 august liberă, astfel încât să se creeze o punte cu weekendul. Aceasta înseamnă că bugetarii vor beneficia de patru zile libere consecutive: joi, 15 august, vineri, 16 august, și weekendul 17-18 august.

Pentru angajații din mediul privat, lucrurile stau puțin diferit. Aceștia vor avea liber doar în ziua de 15 august, urmând ca zilele de 16 august să fie o zi lucrătoare pentru majoritatea.

Totuși, mulți angajați din sectorul privat aleg să-și ia o zi de concediu pe 16 august, astfel încât să se bucure și ei de o minivacanță de patru zile.

Este important de menționat că nu toți angajații pot beneficia de aceste zile libere. Conform Codului Muncii, cei care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă, fie din cauza caracterului procesului de producție, fie din cauza specificului activității, nu vor avea liber.

Însă, aceștia vor beneficia de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Citește și: Lovitură dură pentru România înainte de Jocurile Olimpice: O sportivă româncă a fost suspendată pentru dopaj

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”

Citește și: Descoperire macabră în Poiana Vadului: Cadavrul unui bărbat dat dispărut găsit de jandarmii montani

Alte zile libere în 2024

De asemenea, angajatorii care nu pot oferi zile libere în timpul sărbătorilor legale sunt obligați să compenseze angajații cu timp liber în următoarele 30 de zile sau, dacă acest lucru nu este posibil, să le acorde un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Pe lângă minivacanța din august, românii vor mai beneficia de câteva zile libere în 2024:

Sâmbătă, 30 noiembrie – Sfântul Andrei

Duminică, 1 decembrie – Ziua Națională

Miercuri, 25 decembrie – Crăciunul

Este esențial ca angajații să fie conștienți de drepturile lor în ceea ce privește zilele libere legale.

Angajatorii trebuie să respecte aceste prevederi și să ofere compensații adecvate în cazul în care activitatea nu poate fi întreruptă. Astfel, zilele libere legale și compensările corespunzătoare contribuie la echilibrul dintre viața profesională și cea personală, promovând starea de bine a angajaților și satisfacția la locul de muncă.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.