Patru zile libere plătite în plus pentru angajați. În ce condiții pot fi acestea obținute

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 02 ian 2024, 00:00

 

În anul 2023, 12 zile libere pică în timpul săptămânii, iar trei dintre ele în weekend

 

Sursa: freepik.com

Angajații pot beneficia de încă patru zile libere plătite, dar doar dacă vor întruni anumite condiții. Este vorba de ocazii speciale, care pot să apară oricând în viața lor.

Românii pot să beneficieze de patru zile libere plătite, dacă vor întruni condițiile stabilite. În cazul în care este vorba de anumite ocazii speciale, aceștia au dreptul la minimum patru zile plătite.

Patru zile libere plătite pentru angajații care îndeplinesc anumite condiții

Conform Codului Muncii, salariații pot beneficia de 15 zile libere. În anul 2023, 12 zile libere pică în timpul săptămânii, iar trei dintre ele în weekend.

Cu toate acestea, angajații mai au dreptul la încă patru zile libere, care pot fi luate atunci când este vorba de anumite evenimente fericite sau mai puțin fericite din viața lor.

Conform legislației, zilele libere plătite se pot acorda pentru: căsătorie, naștere, căsătoria unui copil, decesul soțului/soției, al copilului, al părinților, al socrilor, al bunicilor, al fraților sau al surorilor. Mai mult decât atât, angajații mai au dreptul la zile libere în momentul în care schimbă locul de muncă în cadrul aceleiași unități, fiind vorba de mutarea domiciliului într-o altă localitate.

Citește și: Tichete cadou de Paște în valoare de 300 de lei. Angajații care vor beneficia de atenția financiară

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce mame vor primi ajutorul de 2.000 de lei pentru nou-născuți

Rata natalității în România este extrem de scăzută, lucru îngrijorător din toate punctele de vedere. Cum costurile destinate creșterii unui copil sunt foarte mari, puține persoane se încumetă să mai facă al doilea copil, unele nefăcându-l nici pe primul.

Prin urmare, unele mame, care se încadrează în anumite cerințe, vor primi un ajutor în valoare de 2.000 de lei pentru nou-născut.

Acestea sunt mamele care au un venit redus, care suferă de unele dizabilități, care sunt victime ale violenței domestice și mamele care au mai puțin de 18 ani.

Prin intermediul unui ordin care a apărut miercuri, 29 martie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a stabilit procedura prin intermediul căreia ajutorul în valoare de 2.000 de lei va fi acordat.

Conform avocatnet.ro, lista persoanelor eligibile urmează să fie comunicată de către autoritățile locale prefecților, în ultima zi a fiecărei luni calendaristice.

Citește și: Când va face România tranziția de la leu la zona euro. Klaus Iohannis anunță când se vor schimba banii, în țara noastră

Ulterior, listele vor fi verificate, suporturile electronice pentru tichetele sociale vor fi tipărite, cardurile vor ajunge la primării care, în a doua jumătate a lunii, vor distribui cardurile la persoanele eligibile.

Banii vor putea fi folosiți exclusiv pentru: achiziționarea produselor necesare trusoului pentru nou-născut, scutece, produse pentru toaletă, haine, articole sanitare, articole medicale pentru mamă și pentru copil.