Patrunjelul este o planta extrem de folosita in bucatarie si, de regula, se pune in mancaruri si salate pentru a adauga un plus de gust. Din frunzele de patrunjel se mai face si un suc care are extrem de multe beneficii pentru organism.
Putina lume stie, insa patrunjelul poate deveni extrem de toxic in anumite conditii si combinatii. Iata cum nu trebuie consumat patrunjelul.
Patrunjel toxic: cine nu ar trebui sa manance patrunjel
Ca o regula generala, patrunjelul devine extrem de toxic pentru organism in momentul in care este consumat in exces. Motivul este continutul bogat de apiol, un fitoestrogen foarte puternic, o substanta narcotica ce poate afecta sistemul nervos.
Patrunjelul este bogat si in oxalati, niste substante care nu pot fi procesate de organismul uman. In consecinta oxalatii trebuie eliminati prin rinichi, iar astfel creste riscul de formare a pietrelor la rinichi sau in vezica urinara.
De asemenea patrunjelul trebuie consumat cu moderatie de femeile insarcinate, deoarece are un continut ridicat de uleiuri ce pot creste ritmul cardiac al fatului.
Patrunjelul nu este recomandat nici celor care au afectiuni psihice sau persoanelor care urmeaza un tratament cu litiu tot din cauza continutului de apiol.
Foarte important: daca preparati suc de patrunjel nu il tineti la frigider mai mult de cateva ore deoarece oxideaza si isi pierde total proprietatile.
Citeste si: Fasole toxica: cum iti dai seama daca fasolea pe care ai cumparat-o este toxica
Citeste si: Peste toxic: ce sa nu mai mananci, lista celor mai toxici pesti
Citeste si: Pateu vegetal: este toxic sau nu? Pericolul din pateul vegetal: ce se intampla cand il mananci
Patrunjel: ce beneficii are consumul de patrunjel
Preparat si consumat in cantitati corecte, patrunjelul are o multime de beneficii pentru organism si este considerat deseori a fi un medicament natural.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Patrunjelul are un continut bogat de luteina, zeaxantina, apiol, rutina si apigenina, substante care ajuta in prevenirea cancerului. Patrunjelul are si un continut ridicat de clorofila, vitamina C si fier, elemente care duc la cresterea globulelor rosii si care previn astfel anemia.
Continutul bogat de vitamina C face din patrunjel si un inamic al aterosclerozei: mentine elasticitatea vaselor de sange si dizolva substantele lipicioase.
Patrunjelul are efect diuretic, detoxifiaza si este bogat in miristicina, substanta care ajuta la cresterea fluxului de urina. Protejeaza si mentine astfel sanatatea tractului urinar.
Antioxidantii din patrunjel neutralizeaza radicatii liberi si previn astfel aparitia cancerului. Tot datorita continutului extrem de bogat de vitamina C patrunjelul creste imunitatea si intareste sistemul imunitar.
Nu in ultimul rand patrunjelul este indicat si celor care au probleme cu vederea, ajutand la refacerea si intarirea nervilor optici.
Citeste si: Ceai de leustean. Ce se intampla in corpul tau cand il bei
Suc de patrunjel: cum sa faci corect sucul de patrunjel
Pentru a prepara un suc de patrunjel sanatos ai nevoie de radacini de patrunjel. Nu le curata de coaja ci doar spala-le bine, dupa care taie-le in bucati si pune-le intr-un storcator.
Este recomandat sa combinati sucul de patrunjel cu suc de morcov, in proportie de 1/4, deoarece sucul de patrunjel poate fi greu tolerat de sistemul digestiv
De asemenea, consumati cel mult 100 de mililitri pe zi, pentru a profita la maximum de proprietatile lui.