Echinocțiul de toamnă simbolizează tranziția de la vară la toamnă și marchează începutul unei perioade în care zilele devin tot mai scurte, iar nopțile mai lungi, până la solstițiul de iarnă, din 21 decembrie.
Ce se întâmplă odată cu echinocțiul de toamnă
Acest eveniment se repetă anual, de obicei în jurul datei de 22 sau 23 septembrie, când Soarele ajunge la longitudinea astronomică de 180 de grade.
Pentru emisfera sudică, 22 septembrie marchează începutul primăverii. Cu toate acestea, din punct de vedere meteorologic, toamna începe oficial pe 1 septembrie.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Echinocțiul este un fenomen astronomic denumit după termenul latin „aequinoctium”, derivat din „aequus” (egal) și „nox” (noapte). Acesta subliniază egalitatea dintre durata zilei și a nopții. Primăvara, echinocțiul marchează momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie. După echinocțiul de primăvară, zilele devin mai lungi, iar nopțile mai scurte, până la solstițiul de vară, din 21 iunie.
De ce nopțile sunt mai lungi, începând cu data de 22 septembrie
La echinocțiul de toamnă, Soarele traversează din nou ecuatorul ceresc, însă de această dată trece din emisfera nordică în cea sudică, iar punctul de intersecție din acest moment este denumit „punct autumnal”. De acum, nopțile devin mai lungi decât zilele, până la solstițiul de iarnă.
O altă schimbare importantă asociată cu toamna este trecerea la ora de iarnă.
Citește și: Solstițiul de iarnă 2024. Când are loc cea mai scurtă zi din an. Tradiții și obiceiuri
Toamna astronomică ne amintește de ciclurile naturii și de schimbările continue ale Pământului în raport cu Soarele.
De asemenea, acest lucru ne oferă ocazia să ne adaptăm la noul ritm al naturii și să ne bucurăm de frumusețea anotimpului ce abia începe.