Pe 22 septembrie este echinochțiul de toamnă. Ce marchează începutul toamnei astronomice și de ce nopțile sunt mai lungi, începând e astăzi

Author: Diana Ghita
Actualizat: 22 sep 2024, 17:59

Duminică, 22 septembrie, la ora 15:44, România intră oficial în toamna astronomică, odată cu echinocțiul de toamnă.

Echinocțiul de toamnă simbolizează tranziția de la vară la toamnă și marchează începutul unei perioade în care zilele devin tot mai scurte, iar nopțile mai lungi, până la solstițiul de iarnă, din 21 decembrie.

Ce se întâmplă odată cu echinocțiul de toamnă

Acest eveniment se repetă anual, de obicei în jurul datei de 22 sau 23 septembrie, când Soarele ajunge la longitudinea astronomică de 180 de grade. Acest fenomen are loc de două ori pe an, când ziua și noaptea au aproape aceeași durată în ambele emisfere. Excepții apar în regiunile polare: la Polul Nord începe noaptea polară, în timp ce la Polul Sud, Soarele va fi prezent deasupra orizontului timp de șase luni, până la echinocțiul de primăvară.

Pentru emisfera sudică, 22 septembrie marchează începutul primăverii. Cu toate acestea, din punct de vedere meteorologic, toamna începe oficial pe 1 septembrie.

Această împărțire a anotimpurilor începând cu data de 1 a lunii se face pentru a simplifica monitorizarea statisticilor climatice și prognozelor meteorologice.

Echinocțiul de toamnă este în fiecare an pe data de 22 sau 23 septembrie 
[Sursa: Pexels.com]

Citește și: Când are loc echinocțiul de toamnă 2024: Momentul în care noaptea devine mai lungă. Cum ne afectează acest fenomen astronomic

Echinocțiul este un fenomen astronomic denumit după termenul latin „aequinoctium”, derivat din „aequus” (egal) și „nox” (noapte). Acesta subliniază egalitatea dintre durata zilei și a nopții. Primăvara, echinocțiul marchează momentul în care Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece din emisfera sudică în cea nordică, în jurul datei de 20 martie. După echinocțiul de primăvară, zilele devin mai lungi, iar nopțile mai scurte, până la solstițiul de vară, din 21 iunie.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Geta Sterp, pregătiri pentru nunta lui Iancu: „Ce fac cu atâția bani? Dar nu trebuie să dau la nuntă la Iancu, că sunt soră? Trebuie să îi dăm cinste mare.”

De ce nopțile sunt mai lungi, începând cu data de 22 septembrie

La echinocțiul de toamnă, Soarele traversează din nou ecuatorul ceresc, însă de această dată trece din emisfera nordică în cea sudică, iar punctul de intersecție din acest moment este denumit „punct autumnal”. De acum, nopțile devin mai lungi decât zilele, până la solstițiul de iarnă.

Odată cu echinocțiul de toamnă soarele trece din emisfera nordică în cea sudică
[Sursa: Pexels.com]

O altă schimbare importantă asociată cu toamna este trecerea la ora de iarnă. În 2024, aceasta va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră. Această modificare ne va aduce nopți mai lungi și dimineți întunecate, astfel este pregătită, treptat, atmosfera pentru iarna care urmează.

Citește și: Solstițiul de iarnă 2024. Când are loc cea mai scurtă zi din an. Tradiții și obiceiuri

Toamna astronomică ne amintește de ciclurile naturii și de schimbările continue ale Pământului în raport cu Soarele. De asemenea, acest lucru ne oferă ocazia să ne adaptăm la noul ritm al naturii și să ne bucurăm de frumusețea anotimpului ce abia începe.